Crisis leidt tot meer zelfdodingen onder Italianen

Vandaag stak een man zich in brand voor het gemeentehuis van Verona omdat hij al maanden geen salaris krijgt. Gisteren deed een ander dat voor het belastingkantoor in Bologna, vanwege zijn belastingschuld. De uitzichtloze financiële situatie drijft sommige Italianen tot het uiterste.

null Beeld

Volgens psychiater Maurizio Pompili was meer dan een derde van alle zelfmoorden in Italië het afgelopen jaar gelieerd aan de economische crisis. Het gaat dan om ruim 1000 gevallen.

Alleen de opzienbarendste voorbeelden halen de Italiaanse kranten, zoals een bejaard echtpaar met slechts een paar 1000 euro schuld. Of ondernemers van kleine bedrijven, die zich - uit schaamte dat ze hun personeel niet meer kunnen betalen - ophangen in hun atelier of bouwwerf.

Een voorbeeld is Giovanni Schiavon, eigenaar van bouwbedrijf Eurostrade90, die nog 200.000 euro te goed had van de Italiaanse overheid voor nooit betaalde opdrachten.

Aanklacht
De vrouw en dochter van Schiavon, die in een afscheidsbrief een zware aanklacht lanceerden tegen de overheid, hebben vandaag samen met lotgenoten een slachtoffervereniging opgericht voor nabestaanden. Met hulp van de vakbond moeten ze elkaar uit de financiële problemen slepen en een oplossing zoeken voor de getroffen bedrijven. Want ondanks de extreme daad van ondernemers als Giovanni Schiavon, hebben ze geen concrete hulp ontvangen.

Ook het parlementslid Adriana Poli Bortone vraagt aan minister Elsa Maria Fornero van Werkgelegenheid wat ze denkt te doen aan de zelfdodingen. Volgens de politica sloegen in haar regio Apulië deze maand al vijf mensen de hand aan zichzelf wegens financiële problemen.

Psychiater Pompili wijst erop dat in 1870 het aantal zelfdodingen ook toenam, nadat de prijs van brood was gestegen door de crisis. De depressiejaren '30 van de vorige eeuw, zorgden ook voor een stijging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden