Crisis kost ABN Amro 1,56 miljard

AMSTERDAM - ABN Amro heeft vorig jaar 1,56 miljard euro moeten afschrijven als gevolg van de kredietcrisis. De bank publiceerde vanochtend voor de laatste keer jaarcijfers.De winst daalde door de afschrijvingen tot 1,8 miljard euro. In 2006 was dit nog 2,7 miljard. Zonder de afschrijvingen kwam de nettowinst van ABN Amro vorig jaar uit op 2,9 miljard euro.

ABN Amro is in 2007 overgenomen door een bankentrio, bestaande uit Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. Dit betekent dat de jaarcijfers vandaag in drievoud naar buiten kamen: die van ABN Amro, de delen van Fortis en van Royal Bank of Scotland.

De door Fortis ingelijfde onderdelen van ABN Amro hebben vorig jaar, exclusief bijzondere baten, een winststijging geboekt van zeventien procent. De nettowinst van deze onderdelen kwam in 2007 uit op 1,36 miljard euro.

Het gaat bij Fortis om het Nederlandse bankbedrijf, het onderdeel vermogensbeheer en het beheer van effectenportefeuilles. Als bijzondere baten worden meegerekend, zoals uit de verkoop van Bouwfonds in 2006, is er sprake van een daling van de nettowinst in 2007 van 29 procent.

Volgens Fortis verloopt de integratie van de ABN-onderdelen volgens plan.

De kosten bij de Fortisonderdelen stegen drie procent tot 4,1 miljard euro. Vooral de personeelskosten namen sterk toe. Volgens Fortis komt dit vooral door 'aandelengerelateerde betalingen in verband met de overname'. Het aantal medewerkers bij ABN Amro nam het afgelopen jaar een half procent toe.

Fortis kondigde ook aan de Braziliaanse vermogensbeheeractiviteiten van ABN Amro voor 209 miljoen euro te verkopen aan de Spaanse bank Santander.

Royal Bank of Scotland heeft vorig jaar een winstgroei geboekt van negen procent. De bank heeft 2,77 miljard euro moeten afschrijven door beleggingen in subprime hypotheken en de kredietcrisis, inclusief de ABN Amro-onderdelen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden