Crisis in Haagse raad over corruptieonderzoek naar wethouders

De gemeenteraad van Den Haag houdt woensdagavond een spoeddebat over het corruptieonderzoek naar de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Beiden zijn tijdelijk teruggetreden. 

Richard de Mos.Beeld ANP

In een verklaring zeiden ze het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien.

De rijksrecherche doorzocht dinsdag werkkamers en de woningen van de wethouders. Het justitiële onderzoek richt zich op ambtelijke corruptie, omkoping en schending van ambtsgeheim. Mogelijk hebben ze tegen betaling vergunningen geregeld. Ook de woningen van drie Haagse ondernemers zijn doorzocht. 

Omkoping

De ondernemers worden verdacht van omkoping. Een van hen staat op de kandidatenlijst van de Groep de Mos. Hij zou de partij financieel hebben gesteund in ruil voor onder meer vertrouwelijke informatie uit het stadsbestuur.

De Mos is wethouder van Economie, Sport en Buitenruimte en eerste locoburgemeester. Guernaoui is wethouder van Financiën, Integratie en Stadsdelen. Ze zijn allebei lid van de grootste partij in de raad, Hart voor Den Haag/Groep de Mos.

Wat zijn de opties?

- De coalitie blijft in stand. VVD, D66 en GroenLinks blijven samenwerken met de partij van De Mos en Guernaoui, Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Hun posten worden dan mogelijk overgenomen door anderen uit de partij.

- Hart voor Den Haag/Groep de Mos stapt zelf uit de coalitie of wordt door de andere drie uit de coalitie gezet.

- Als Hart voor Den Haag/Groep de Mos wegvalt uit het college, is het mogelijk dat de andere drie verdergaan als minderheidscoalitie. Dat maakt ze wel kwetsbaar. Ze hebben samen namelijk maar 18 van de 45 zetels in de raad. Voor een meerderheid komen ze dan vijf zetels tekort. De grootste oppositiepartijen zijn CDA, PvdA en Haagse Stadspartij met elk drie zetels. Bij elk voorstel zouden VVD, D66 en GroenLinks dus de steun van minstens twee oppositiepartijen nodig hebben. Hart voor Den Haag is de grootste partij in Den Haag met acht zetels.

- Het is ook mogelijk dat er een nieuw college wordt gevormd. Als CDA en PvdA zich bijvoorbeeld zouden aansluiten bij VVD, D66 en GroenLinks, zou er een bestuur zijn met 24 van de 45 zetels. CDA en PvdA zaten ook in het vorige bestuur. Het is echter nog niet duidelijk of CDA en PvdA daartoe bereid zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden