Crisis in D66 West woekert voort

AMSTERDAM - De D66-fractie in stadsdeel West is hard op weg naar een tweede crisis. Het afdelingsbestuur van D66 in het stadsdeel heeft drie raadsleden gevraagd hun zetel in te leveren, maar die weigeren dat. Ze zetten hun hakken stevig in het zand.

Daarmee is de poging van D66 om schoon schip te maken en imagoschade te beperken, definitief mislukt - alle inspanningen, waarbij ook partijbonzen uit Den Haag voor werden 'ingevlogen' ten spijt. Het afdelingsbestuur laat weten dat er vanwege 'een onherstelbare breuk' tussen fractievoorzitter Ingeborg Baltussen en raadslid Peter Jasperse enerzijds en Joris van Vuure, Shanta Singh en Olguita Oudendijk anderzijds aan de drie laatste is gevraagd hun zetel ter beschikking te stellen. ''Kennelijk maakt het ze niet meer uit dat alle rotzooi op straat komt te liggen,'' zegt Oudendijk.

Volgens Oudendijk is zij door de partijvoorzitter met een royement bedreigd. Dit om de opstand te smoren. Maar het trio is niet van plan 'zich hierbij neer te leggen'. Ze vertrekken niet. Sterker: ''We stappen naar de geschillencommissie van D66.'' Onbedoeld zal het conflict daarmee nog langer dooretteren.

Het conflict is twee weken geleden ontstaan nadat Van Vuure tegenover Het Parool uit de school zou hebben geklapt over een vertrouwelijke vergadering over de voormalige tramremise de Hallen. De fractie spleet in tweeën.

De ruzie en de nasleep zullen uitvoerig worden besproken in de algemene ledenvergadering. Oudendijk: ''Eindelijk wordt er dan naar ons verhaal geluisterd. Wij zien dat met vertrouwen tegemoet.'' Volgens Oudendijk kan het afdelingsbestuur het trio niet wegsturen. ''Het gaat buiten hun bevoegdheid om te zeggen: wij vinden jullie leuk, dus jullie mogen de D66-naam dragen.''

Maar wat te doen met drie raadsleden die niet willen opstappen en die je niet mag wegsturen? ''Ik doe niet mee aan als/dan-scenario's,'' zegt Vincent Verkoelen, woordvoerder van het afdelingsbestuur. Hij wacht de ledenvergadering af. ''Dan zullen we wel zien.'' (MALIKA SEVIL)

D66-fractievoorzitter Ingeborg Baltussen. Foto Lorianne van Gelder Beeld
D66-fractievoorzitter Ingeborg Baltussen. Foto Lorianne van Gelder
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden