Crisis in bankwereld verdiept

AMSTERDAM - De kredietcrisis verdiept zich verder. De grootste obligatieverzekeraar ter wereld, MBIA, heeft een verlies van 2,3 miljard dollar gemeld. De Rabobank maakte bekend dat zij een noodbuffer heeft aangelegd van dertig miljard euro.Als klap op de vuurpijl heeft de internationale kredietbeoordelaar Standard & Poors (S&P) aan duizenden leningen en andere financiële producten een hogere risicobeoordeling toegekend. De leningen werden daarmee 535 miljard dollar minder waard.

Dat is vervelend voor beleggers die aandelen hebben in de banken die deze leningen beheren. Zo verloor het aandeel Fortis gisteren 2,5 procent van zijn waarde na de afwaarderingen door S&P.

S&P voorziet dat de Amerikaanse huizenprijzen dit jaar nog eens ruim vijf procent zakken, wat de kredietwaardigheid van de hypotheekverstrekkers verslechtert.

Het is tekenend voor de onzekerheid in de financiële wereld dat zelfs de Rabobank het zekere voor het onzekere neemt, en een miljardenreserve heeft aangelegd.

De Rabo geldt internationaal als een 'triple A'-bank, de hoogste waardering van kredietwaardigheid die een bank kan krijgen.

De Rabo blijkt al in november het recordbedrag van dertig miljard euro aan hypotheekleningen te hebben omgezet in een onderpand. Met deze reserve achter de hand kan de bank tegen lage rente geld blijven lenen bij de Europese Centrale Bank.

De Amerikaanse verzekeraar MBIA maakte bekend in het vierde kwartaal 2,3 miljard dollar verlies te hebben geleden door de hypothekencrisis. MBIA treedt voor banken op als verzekeraar van leningen die zij hebben uitstaan.

Topman Gary Dunton stelde de beurzen gisteren gerust met de verzekering dat de kredietwaardigheid van MBIA nog steeds 'triple-A' is. S&P heeft de verzekeraar geen lagere kredietwaardigheid toegekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden