Crisis in Amsterdam bedreigt IJburg 2

Nog dit jaar zou worden begonnen met de aanleg van vier eilandjes bij IJburg voor ruim negenduizend woningen. Foto Peter Elenbaas Beeld
Nog dit jaar zou worden begonnen met de aanleg van vier eilandjes bij IJburg voor ruim negenduizend woningen. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - De groei van Amsterdam staat onder zware druk. Door gebrek aan inkomsten overweegt de gemeente te stoppen met grote bouwprojecten, zoals de uitbreiding van IJburg.

Dit staat in de begroting van 2010, die wethouder van Financiën Lodewijk Asscher woensdagmiddag presenteerde. De inkomsten uit grondexploitaties lopen sterk terug. ''Er zijn nauwelijks mogelijkheden om met drastische maatregelen extra ruimte te creëren,'' schrijft Asscher. ''Gedacht kan worden aan stoppen van grote projecten (bijvoorbeeld IJburg tweede fase).'' Bezwaar is wel dat er al winst uit grondopbrengsten is ingeboekt, waardoor de stad in ieder geval tijdelijk grote verliezen zou moeten nemen.

Nog dit jaar zou worden begonnen met de aanleg van vier eilandjes bij IJburg voor ruim negenduizend woningen. De komende maanden onderzoeken Asscher en zijn collega Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) of dit wel moet gebeuren. Het onderzoek is onderdeel van een bredere studie naar ingrijpende bezuinigingen en lastenverzwaringen na 2010. Net als het kabinet bekijkt het college welke 'grote wijzigingen in het uitgaven- en inkomstenpatroon' mogelijk zijn.

Daarmee loopt het stadsbestuur vooruit op grote bezuinigingen die het kabinet overweegt en wordt gereageerd op de zware terugloop van inkomsten uit grondexploitatie.

De uitkomsten van het onderzoek volgen in februari, zodat het college dat aantreedt na de raadsverkiezingen van maart, hierover kan besluiten. Gedacht kan worden aan belastingverhogingen, bezuinigingen op kunst en minder opvang van zwakke groepen.

De rioolheffing stijgt in 2010 met vijf procent, naar 145 euro. Een bouwvergunning wordt liefst twintig procent duurder. Dit jaar is er een nieuwe tegenvaller van 45 miljoen euro, vooral veroorzaakt door het groter aantal werkloosheids- en bijstandsuitkeringen. De komende jaren voorziet Asscher verdere stijging van het aantal uitkeringen. (BAS SOETENHORST)

Een greep uit de begroting 2010:
- Zestien van de 67 doelstellingen uit het collegeakkoord staan onder druk. Het gaat vooral om het aan het werk krijgen van jongeren en snellere schuldhulpverlening. Ook het aantal daklozen in de opvang valt tegen.

- Het fonds waarmee de gemeente bouwplannen financiert, komt 71 miljoen euro tekort. De opbrengsten uit erfpacht pakken in 2009 elf miljoen lager uit.

- De inkomsten uit toeristenbelasting vallen met 5,5 miljoen terug dit jaar. De problemen rond inburgering leveren een tegenvaller van vijf miljoen op.

- De uitkeringslasten voor werklozen en bijstandsgerechtigden vallen dit jaar 26 miljoen hoger uit dan geraamd. In 2010 betreft het een tegenvaller van 36,7 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden