'Crisis helpt naleving code-Tabaksblat'

DEN HAAG - De kredietcrisis heeft voor een lichte verbetering in de naleving van de code-Tabaksblat gezorgd. Toch blijven bedrijven op belangrijke punten afwijken van de code. Dat concludeert de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) uit een jaarlijks onderzoek onder 45 beursgenoteerde bedrijven.

Het nalevingspercentage steeg in het onderzoek met 2 procentpunten tot 65 procent. Dat kwam deels door hogere rapportcijfers voor financiële instellingen als ING en SNS Reaal. SNS dankt de opmars aan een aanpassing van het beloningsbeleid na eisen van minister van Financiën Wouter Bos. Ook verzekeraar Aegon kreeg pluspunten vanwege het aangepaste beloningsbeleid.

De VEB blijft echter ontevreden over de beloningsparagraaf in jaarverslagen, die volgens de belangenbehartiger het afgelopen decennium eerder complexer is geworden dan transparanter.

Afgezien van de financiële fondsen is alleen maritiem dienstverlener Smit, die wordt overgenomen door baggeraar Boskalis, helder over de bepaling van de kortetermijncashbonus, aldus de VEB. ''Ook naar de toekenningscriteria voor langetermijnbonussen blijft het gissen.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden