Crisis binnen Amsterdamse VVD om hoofddoek

VVD-raadslid Werner Toonk droeg woensdag gedurende de hele raadsvergadering een hoofddoek. Foto Maarten Brante Beeld
VVD-raadslid Werner Toonk droeg woensdag gedurende de hele raadsvergadering een hoofddoek. Foto Maarten Brante

AMSTERDAM - Het meningsverschil over het dragen van religieuze symbolen door ambtenaren heeft geleid tot crisisberaad in de Amsterdamse VVD.

Na de raadsvergadering sprak de fractie van de collegepartij gisteravond ruim twee uur over de vraag of baliemedewerkers op het stadhuis religieuze symbolen mogen dragen. Aanleiding was een protestactie van VVD-raadslid Werner Toonk, die gedurende de hele raadsvergadering een hoofddoek droeg. Dit wekte irritatie bij het merendeel van zijn fractie, die vijf minuten voor aanvang per sms was ingelicht door Toonk.

Fractieleider Robert Flos noemt de actie 'niet handig, omdat zo de discussie lijkt te worden verengd tot enkel een hoofddoekjesverbod'. ''Dat is te beperkt. De PVV is tegen hoofddoekjes vanuit haar anti-islamitische opvatting. VVD'ers zijn vanuit hun opvatting over een neutrale overheid tegen religieuze symbolen in het algemeen bij overheidsdienaren die contact onderhouden met burgers.''

Raadslid Frank van Dalen verborg zijn irritatie over de actie van Toonk niet. ''Een kruis is net zo onwenselijk bij een ambtenaar als een hoofddoek. Je zult net je verhaal over seksueel misbruik in een kerkelijke instantie hebben gedaan en dan bij het ophalen van je paspoort worden geconfronteerd met een groot kruis om de nek van een ambtenaar. Dat wil ik niet, de overheid is neutraal. Kennelijk vindt Toonk dat niet.''

Dat de kwestie de fractie verdeelt, is volgens Flos geen punt. ''Vanuit liberale beginselen kun je beide standpunten verdedigen.'' Hij vindt het wel vervelend 'dat de beeldvorming nu is dat we tegen hoofddoekjes zijn'.

Wethouder en partijleider Eric van der Burg brandde zich gisteren niet aan de kwestie. ''Het is altijd goed een discussie te voeren over de neutraliteit van de staat, maar ik zie vooralsnog geen aanleiding voor een beleidswijziging.''

In een interview met deze krant noemt Toonk zijn actie geslaagd. ''Ik wilde mijn mening overbrengen in een stijl die bij me past. Dat is gelukt.'' Wel zegt hij dat er 'fouten zijn gemaakt' door hem en Flos, die hij 'niet de gedroomde leider' noemt. ''Hij is betrokken, gedreven, leest zijn stukken. Maar een echte leider heeft als hij speecht na twee woorden de aandacht van het publiek. Dat is bij Robert niet zo.'' (HUGO LOGTENBERG / BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden