Crisis bij opvang zwerfkatten

AMSTERDAM - De samenwerking van het Dierenopvangcentrum Amsterdam en de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten (SAZ) is mislukt. Het voortbestaan van de SAZ is onzeker.

Afgezien van de problemen in de samenwerking heeft onenigheid binnen het SAZ-bestuur nu ook tot een breuk geleid. De vereniging Dierenbescherming heeft gisteren haar twee dagelijks bestuurders uit de SAZ teruggetrokken.

''Feitelijk is er nu geen dagelijks bestuur meer, want het derde lid is zwaar ziek,'' zegt Marlijn Sonne, ooit oprichter en nu betrokken als een soort bemiddelaar. ''Er zijn het laatste jaar nauwelijks bestuursvergaderingen geweest, er zijn geen notulen, geen besluitenlijsten. Gelukkig was er wel een goede penningmeester. Dus we moeten interim-bestuurders zoeken en een nieuw onderkomen.''
Het vangen van katten vangen gaat voort op halve kracht. Van de twaalf vrijwilligers zit door de conflicten de helft thuis. De twee banenpoolers hebben zich ziek gemeld. Beroepskracht Jans Stroeve werkt wel door.

De SAZ, ooit opgericht door samenwerkende dierenorganisaties zoals de dierenbescherming, de asiels, de Poezenboot, de stichting Dieren onder Dak en de stichting Dierenleed, bestond twintig jaar zelfstandig. Vorig jaar verhuisde de stichting naar het nieuwe Dierenopvangcentrum Amsterdam (DOA) aan de Ookmeerweg. De bedoeling was te komen tot samenwerking.

Annet de Waart, bestuurslid van zowel Dierenbescherming als SAZ: ''Zwerfdieren, kwesties als sterilisatie, abortus, euthanasie, weer uitzetten van wilde katten. Dat zijn gevoelige onderwerpen waarover diep verschil van inzicht kan bestaan.'' (HET PAROOL)

De samenwerking van het Dierenopvangcentrum Amsterdam en de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten (SAZ) is mislukt. Foto ANP/Juan Vrijdag Beeld
De samenwerking van het Dierenopvangcentrum Amsterdam en de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten (SAZ) is mislukt. Foto ANP/Juan Vrijdag

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden