'Criminelen vaker spullen afpakken'

AMSTERDAM - Justitie in Amsterdam zal vaker panden en andere kostbare bezittingen, zoals exclusieve boten, afpakken van criminelen. Zo wil het openbaar ministerie het beeld bestrijden dat misdaad loont.Dat zei hoofdofficier van justitie Leo de Wit dinsdagmiddag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Voor 'het ontnemen' van crimineel vermogen heeft De Wit enkele medewerkers vrijgesteld, die continu strafdossiers beoordelen op mogelijkheden financieel gewin uit misdrijven af te nemen.

Vorig jaar heeft justitie zich gericht op twintig meer of minder bekende Amsterdamse criminelen, die volgens De Wit 'van zichtbare welstand zijn ontdaan'. Nu zal het openbaar ministerie (OM) zich op meer van dergelijke bekende 'patsers' richten.

De eerste veroordelingen voor het op grote schaal witwassen van misdaadgeld die de Amsterdamse rechtbank vorig jaar heeft uitgesproken, zijn daarbij een steun in de rug. ''Mooier dan de rechtbank kan ik het niet zeggen: 'Door hun gedrag houden de verdachten het beeld in stand dat degenen in onze samenleving die door eerlijke arbeid hun brood verdienen, als losers zijn aan te merken,'' zei De Wit vanmorgen. ''Dit beeld zullen we met kracht bestrijden.''

Het Amsterdamse parket heeft vorig jaar acht procent meer strafzaken 'afgedaan' dan in 2005, 'met een gelijk gebleven bezetting'. De politie had ruim tweeduizend zaken meer aangebracht dan een jaar eerder. In heel 2006 zijn vorig jaar 52.835 zaken afgerond.

De aanpak van de zogeheten veelplegers is volgens De Wit goed op gang gekomen. Tot november zijn 205 veelal verslaafde veelplegers veroordeeld tot opname in een Instelling voor Stelselmatige Daders (ISD) - voornamelijk in een vleugel van de Bijlmerbajes.

Nu zijn nog 519 veelplegers voor de speciale maatregel geselecteerd. Vanuit het centrum is het op deze manier aanpakken van veelplegers vorig jaar naar de rest van Amsterdam uitgebreid. Dit jaar hoopt justitie de behandeling van verslaafden met psychiatrische problemen te verbeteren. Op die grote groep zijn de ISD's nu nog onvoldoende voorbereid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden