Criminelen uit het oosten

AMSTERDAM - De politie wil intensiever samenwerken met Oost-Europese collega's om criminelen uit hun contreien aan te pakken. Volgens commissaris van politie Hans Schönfeld wordt de stad steeds vaker bezocht door criminele Polen en Roemenen.Zo werden in januari zes Roemeense zakkenrollertjes in het centrum opgepakt die verantwoordelijk waren voor een forse stijging van het aantal aangiftes van zakkenrollerij. De jongens, die tussen negen en elf beweerden te zijn, waren in Parijs voor dit werk getraind en werkten dus waarschijnlijk voor volwassenen. De kinderen werden vorige week op het vliegtuig naar Roemenië gezet.

''Vroeger werkten we al samen met collega's uit Hongarije om criminelen aan te pakken. Nu willen we dat doen met collega's uit Polen en Roemenië, want uit die regionen komen nu allerlei lieden om hier hun slag te slaan,'' zegt woordvoerder Remco Gerretsen van de politie.

Vooral toeristen laten zich beroven door Oost-Europeanen. Bij hen valt veel te halen. Bovendien zijn ze simpel af te leiden. Daar komt voor Chinezen en Japanners bij dat ze gezagsgetrouw zijn. Daar spelen criminelen handig op in door zich als agenten voor te doen.

Toch zijn niet alleen toeristen het mikpunt van de bendes. Enkele weken geleden werd een Est in Amsterdam veroordeeld nadat hij was gearresteerd voor een overval op een juwelier. Het was al de derde keer dat de man met twee vrienden naar Amsterdam was gekomen om een overval te plegen.

Commissaris van politie Ad Smit, toen nog districtschef in de binnenstad, waarschuwde enkele jaren geleden al dat het openen van de grenzen met Oost-Europa bendes naar Amsterdam zou lokken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden