Update

Criminele vluchteling sneller land uit

Een asielzoeker of een erkende vluchteling die zich schuldig maakt aan strafbare feiten, kan straks eerder zijn verblijfsstatus kwijtraken of helemaal geen asielvergunning krijgen. De normen die hiervoor nu al gelden, worden aangescherpt.

Klaas Dijkhoff Beeld anp

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft dat woensdag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. Hij heeft op verzoek van VVD en CDA gekeken naar mogelijkheden hiertoe.

Vluchtelingen moeten wat hem betreft het land uit als zij een ¿ernstig misdrijf¿ hebben gepleegd waarvoor een celstraf van zes maanden kan worden opgelegd. Voor een bijzonder ernstig misdrijf ligt de grens bij tien maanden in plaats van één jaar. Ook kunnen straks meerdere veroordelingen bij elkaar opgeteld worden.

Dijkhoff vindt dat meer delicten die in de maatschappij als ernstig worden ervaren, gevolgen moeten hebben voor de status. Het gaat om drugs-, zeden- en geweldsmisdrijven, brandstichting, mensenhandel, illegale handel in wapens of menselijke organen. Onder 'ernstig misdrijf' vallen onder meer openlijke geweldpleging, tasjesroof, insluiping in een woning, het verhandelen van harddrugs.

Als iemand in aanmerking wil komen voor verblijf, zal hij zich dus twee keer moeten bedenken voor hij een delict pleegt, vindt Dijkhoff. Hij verwacht dan ook dat er een preventieve werking uitgaat van de maatregelen.

Voor minderjarigen worden de regels op dezelfde manier aangescherpt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.