Criminele pubers langer achter tralies

Pubers die ernstige delicten begaan, kunnen voortaan langer achter de tralies belanden. Dat is het gevolg van het zogenoemde adolescentenstrafrecht dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil invoeren. Vandaag stuurde hij een brief naar de Kamer waarin hij zijn precieze plannen presenteerde.

© ANP Beeld
© ANP

Het adolescentenstrafrecht biedt een 'samenhangend sanctiepakket' voor 15- tot 23-jarigen. Een consequente aanpak en steviger straffen bij ernstige delicten staat erin centraal. Zo wordt de maximale duur van jeugddetentie verhoogd van twee naar vier jaar en kan een zwaar zeden- of geweldsmisdrijf niet meer enkel met een taakstraf worden bestraft.

Ook krijgt de rechter de mogelijkheid 'jeugd-tbs' (pij-maatregel) om te zetten in gewone tbs, in gevallen waar blijkt dat de veroordeelde nog gevaarlijk is wanneer de pij-maatregel eindigt. Met het pakket maatregelen hoopt het kabinet het criminele gedrag van risicojongeren terug te dringen. Het is een uitwerking van het regeerakkoord. De eveneens aangekondigde strafdienstplicht (een combinatie van strafmaatregelen) maakt integraal deel uit van het pakket.

Voorts neemt de VVD-bewindsman maatregelen om slimmer en efficiënter te kunnen straffen. Zo wil hij onder meer dat elektronisch toezicht vaker wordt toegepast en bevordert hij het gebruik van intensieve, op het gezin gerichte interventies. Daarnaast krijgt de rechter de mogelijkheid om het volgen van onderwijs als bijzondere voorwaarde aan een jongere op te leggen. Verder wordt het mogelijk om, in sommige gevallen, bij onvoldoende medewerking de jongere tijdelijk in een jeugdinrichting te plaatsen (een 'time-out').

Tot slot is de bewindsman van mening dat mislukte taakstraffen een steviger gevolg moeten krijgen. Een concept-wetsvoorstel hiertoe presenteert hij na de zomer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden