Criminele jeugd wordt sneller en harder bestraft

AMSTERDAM - Justitie in Amsterdam gaat jeugdige plegers van straatcriminaliteit veel sneller en harder straffen. Waar mogelijk krijgen ze binnen een paar dagen na hun arrestatie een taakstraf opgelegd die ze in hun eigen buurt moeten verrichten. Dure spullen zoals scooters, horloges of exclusieve kleding die ze met misdrijven hebben verdiend en waarmee ze pronken, zullen voortaan structureel in beslag worden genomen.

"We gaan er bij de straatcriminaliteit een schepje bovenop doen, zowel wat betreft de snelheid als de soorten straffen," zegt hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar. "Ons optreden tegen de vervelende, overlast gevende misdrijven zoals geweld, diefstal en vernielingen zal voorspelbaar zijn. Via een vaste menukaart met maatregelen zullen onze straffen zichtbaar zijn voor de buurt die slachtoffer is geweest van beruchte dadergroepen, doordat de veroordeelden daar hun taakstraffen moeten uitvoeren." Bolhaar: "Het signaal moet zijn dat degenen die goed willen, alle ruimte krijgen, maar dat de kwaadwillenden serieus, streng en snel worden gestraft. Dat moet, letterlijk, goed zichtbaar zijn."

De wet staat het Openbaar Ministerie inmiddels toe zelf, zonder tussenkomst van de rechtbank, zaken af te doen met een taakstraf van maximaal 180 uur of een geldboete. Voor minderjarigen geldt een maximale taakstraf van zestig uur. Op dit moment wordt die methode nog vooral toegepast op dronken rijders, maar het Amsterdamse parket gaat het beleid nu versneld op straatcriminelen toepassen, kondigt Bolhaar aan. "We hebben de termijn waarop dit soort zaken wordt afgedaan al van maanden naar weken kunnen terugbrengen, maar ik wil wel verkennen of het ook in enkele dagen kan."

Als een verdachte het oneens is met de straf die justitie heeft opgelegd, kan hij overigens altijd nog in beroep. Bolhaar is in gesprek met het ressortsparket bij het gerechtshof om ook daar de zaken via snelrecht af te handelen. "Een appèlzaak kan nu nog meer dan een jaar duren. Die termijn zou op zijn minst gehalveerd moeten worden." De hoofdaanklager wil ook nieuwe middelen inzetten tegen plegers van straatcriminaliteit. "Denk aan elektronisch toezicht, waardoor je daders ook kunt weghouden uit de overlastgebieden."

De nieuwe methoden tegen straatcriminaliteit zullen vooral worden toegepast op groepen die in bepaalde buurten voortdurend voor problemen blijven zorgen. 'Op korte termijn' zal de zogenoemde driehoek van burgemeester, hoofdcommissaris van politie en hoofdofficier van justitie bekijken welke buurten in aanmerking komen. Bolhaar: "Degenen die menen zich in hun buurt alles te kunnen permitteren, moeten weten dat hun gedrag niet meer wordt gepikt." (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden