Criminele Brit snel het haasje in Amsterdam

Amsterdam is niet geschikt om je als Britse crimineel schuil te houden. James 'Pancake' Taylor ondervond dat onlangs aan den lijve.

Bart Middelburg
De arrestatie van Taylor op de Nassaukade op 22 juli. Beeld .
De arrestatie van Taylor op de Nassaukade op 22 juli.Beeld .

Britse criminelen gebruiken Amsterdam steeds minder als toevluchtsoord om zich te onttrekken aan de aandacht van justitie in eigen land: het risico hier alsnog te worden gepakt is zo groot geworden dat Amsterdam niet meer als veilige schuilplaats geldt. 'We treffen steeds minder Britse voortvluchtige criminelen aan. Onze boodschap, dat Amsterdam niet langer the place to be is, werpt zijn vruchten af,' zegt Marjolein Smit-Arnold Bik, plaatsvervangend chef van de Dienst Regionale Recherche van de Amsterdamse politie. 'De enkeling die deze boodschap niet begrijpt, wordt opgespoord en overgeleverd aan de Britse autoriteiten.'

Politiewoordvoerder Rob van der Veen: 'Dit proces is al jaren geleden ingezet, onder andere met publiciteit in Engeland zelf. We hebben op een gegeven moment zelfs op de site van het Britse gevangeniswezen duidelijk kunnen maken dat de samenwerking tussen de Nederlandse en Britse politie zo goed is geworden dat iedereen wel snapte: in Amsterdam moet je niet meer zijn.'

Eén van de enkelingen die die boodschap nog niet begrijpen, is de 34-jarige, uit Liverpool afkomstige gangster James Taylor, bijgenaamd 'Pancake'. Taylor is in eigen land in verband gebracht met een aantal geweldsdelicten. Zo werd hij in april 2010 aangehouden, maar later weer vrijgelaten, op verdenking van de moord op voetbalmanager Nicky Ayers. Taylor en Ayers waren actief voor rivaliserende teams in het zogeheten Sunday league football in Liverpool, lager amateurvoetbal dat ook wel wordt aangeduid als pub league. Ayers werd doodgeschoten toen hij van zijn auto naar het huis van zijn schoonmoeder liep.

Knock-out
Kort daarop was Taylor volgens de politie van Liverpool betrokken bij een moordaanslag in een kebabrestaurant op bokser Lee Siner. De bokser werd bewerkt met een mes en in elkaar geslagen. De aanleiding zou zijn geweest dat Siner Taylor kort daarvoor knock-out had geslagen bij een vechtpartij in de bezoekersruimte van een gevangenis. Taylor wordt ook verdacht van betrokkenheid bij drugshandel en vuurwapenbezit.

Na de aanslag op Siner verdween Taylor van de aardbodem, maar hij kwam een paar weken geleden weer in beeld bij de Amsterdamse politie. Na een tip van de Britse Serious Organised Crime Agency (SOCA) stelde de afdeling Zware Criminaliteit van het Amsterdamse korps een onderzoek in, en kwam ze erachter dat Taylor in Amsterdam dagelijks op een sportschool trainde en hier kennelijk ook woonde.
'Pancake' Taylor bleek voor 2500 euro per maand een luxe appartement te bewonen in de Daniël Stalpertstraat in De Pijp; hij had de woning ondergehuurd. Op maandagmorgen 22 juli rond kwart over elf, nadat hij eerst enige tijd was geobserveerd, werd de Britse gangster door een speciaal team van de Amsterdamse politie en SOCA van zijn fiets getrokken op de Nassaukade ter hoogte van het Frederik Hendrikplantsoen. 'Taylor had geen idee dat wij hem op het spoor waren,' zegt Dave Allen, hoofd van de afdeling Voortvluchtigen van de SOCA.

Bij doorzoeking van de woning in de Daniël Stalpertstraat werden een pistool gevonden (onder een matras), munitie (in een sok) en een vals paspoort (tegen de onderkant van een tafel getaped). Ook werd een paar duizend euro in beslag genomen.

Inmiddels is Taylor overgeleverd aan de Britten; hij verzette zich daar niet tegen. Voor zijn betrokkenheid bij de aanslag op Lee Siner wacht Taylor mogelijk een zware straf. Een andere betrokkene, die er niet in was geslaagd naar het buitenland te vluchten, kreeg eind 2011 ruim acht jaar cel. 'Voor dit soort voortvluchtigen bestaan geen safe havens,' zegt Allen. 'Waar ter wereld ze ook heen vluchten, SOCA en haar partners hebben de expertise ze te vinden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden