Criminele Antillianen land uit

DEN HAAG - Antilliaanse en Arubaanse jongeren die zich in Nederland keer op keer misdragen en zich schuldig maken aan misdrijven, kunnen binnenkort ongewenst worden verklaard en worden uitgezet naar de Antillen of Aruba.Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie bereidt een wet voor die dit mogelijk maakt.

Volgens Hirsch Ballin is deze Rijkswet personenverkeer wezenlijk anders dan het wetsvoorstel dat toenmalig minister Rita Verdonk vorig jaar indiende om het mogelijk te maken Antilliaanse jongeren Nederland uit te zetten. Dat voorstel werd gekraakt door de Raad van State, die het als juridisch onhaalbaar kwalificeerde.

Belangrijk verschil met het voorstel van Verdonk is dat de Antillen en Aruba op hun beurt criminele Nederlanders ongewenst kunnen verklaren en uitzetten. De Antillen en Aruba moeten wel met de nieuwe rijkswet instemmen.

De Rijkswet personenverkeer is onderdeel van een breder pakket maatregelen die het kabinet wil nemen om Antilliaanse en Arubaanse probleemjongeren in Nederland aan te pakken. Die maatregelen richten zich vooral op woonbegeleiding, leer-werktrajecten en nazorg voor ex-gedetineerden.

Daarnaast zal harder worden opgetreden tegen 'crimineel hyperactieve' jongeren. Hirsch Ballin: ''Je kunt niet volstaan met een korte straf. We moeten voorkomen dat jongeren terugvallen in hun oude gedrag, bijvoorbeeld door ze een gedragsbeïnvloedende behandeling te laten ondergaan.''

Het ministerie van Justitie doet onderzoek naar de manier waarop Antilliaanse jongeren straffen beleven. Aan de hand van de resultaten wil Justitie experimenteren met alternatieve straffen. ''Nu zie je dat een straf vaak als statusverhogend wordt beschouwd,'' aldus Hirsch Ballin. ''Dat moet afgelopen zijn.''

Antillianen zijn sterk oververtegenwoordigd in de cijfers over schooluitval, werkloosheid en criminaliteit. Drie jaar geleden werden met de 21 'Antillianengemeenten' afspraken gemaakt om daar wat aan te doen. Maar van de 126 projecten die sindsdien zijn opgezet, blijkt het overgrote deel niet te hebben geholpen. Het kabinet zet daar nu het mes in en houdt alleen vast aan de projecten die aantoonbaar werken.

De maatregelen richten zich vooral op jongeren uit Curaçao, omdat zij voor de meeste problemen zorgen.

Op Curaçao zullen één à twee probleemwijken worden aangewezen waarin Nederland zal investeren. ''Die jongeren komen hierheen omdat ze dáár geen toekomstperspectief hebben,'' aldus minister Ella Vogelaar van Wonen, Werken en Integratie. ''Als je daar niet in investeert, blijft het dweilen met de kraan open.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden