Crimineel Vincent Jalink doodgeschoten in Diemen

De man die vrijdagavond rond tien uur is geliquideerd voor zijn huis aan de Klipperweg in Diemen-Noord is crimineel Vincent Jalink (38). Zijn zoontje was getuige van de schietpartij.

Onbekenden schoten hem vrijdagavond neer toen hij van zijn huis naar zijn Porsche Cayenne liep. Beeld Reinder van Zaanen
Onbekenden schoten hem vrijdagavond neer toen hij van zijn huis naar zijn Porsche Cayenne liep.Beeld Reinder van Zaanen

Jalink werd recent met name veroordeeld voor het witwassen van misdaadgeld. Zaken omtrent verdenkingen van plofkraken en drugsbezit liepen nog.

Jalink was met name in Amsterdam-Zuidoost een bekende organisator van feesten. Tot enkele jaren geleden organiseerde hij in de weekeinden feesten in grand-café Het Vervolg nabij de Arena, dat hij als zijn mede-eigendom beschouwde. Nog steeds hield hij feesten in een café in de Reguliersdwarsstraat, in de binnenstad. Hij was een goede bekende van andere criminelen uit bijvoorbeeld de Bijlmer.

Luxeleven
Onbekenden die hem kennelijk hadden opgewacht, schoten hem vrijdagavond neer toen hij van zijn huis naar zijn Porsche Cayenne liep. Hij overleed in het ziekenhuis.

In het verleden zat Jalink straffen uit voor onder meer plofkraken en overvallen. Naar eigen zeggen zat hij tien tot vijftien jaar in de gevangenis. De recentste veroordelingen voor witwassen hielden verband met de zogeheten 'persoonsgerichte aanpak' of 'patseraanpak' van de politie, gericht op kennelijke criminelen die een luxeleven leiden terwijl ze geen legaal inkomen genieten waarvan hun levensstijl te bekostigen zou zijn.

'Allemaal lariekoek'
In een gesprek met Het Parool beklaagde hij zich vorig jaar over de voortdurende jacht die de politie maakte op veronderstelde criminelen, waarin hij steeds werd aangehouden. Hij noemde de beschuldigingen aan zijn adres 'allemaal lariekoek'.

"In principe rijd ik altijd in dure auto's, nu het liefst in Porsches, maar ook in BMW's," zei Jalink. "Daarom ben ik een doorn in het oog van de recherche, die denkt dat ik een zware crimineel ben, en heb ik een hoop problemen met de belastingdienst. Ik denk dat ik wel tachtig of honderd keer ben aangehouden. Vaak in de binnenstad of in Zuidoost."

Zoontje
Onterecht, vond Jalink. "Dan proberen ze weer een zaak tegen me te bouwen. Ze zitten me echt op de huid. Dat terwijl ik heel veel geld betaal aan de belastingdienst en mijn evenementenbedrijf gewoon goed loopt. Ik haal mijn geld uit die feesten."

Zoals zijn zoontje vrijdag getuige was van de moord op Jalink, zat het kind tot zijn woede ook wel bij hem in de auto als hij weer werd aangehouden. "Dat is nog het ergste. Dan weer zit mijn moeder bij me in de auto en willen ze iedereen fouilleren, dan weer mijn kind of mijn vrouwtje. Ze rijden me klem, met zwaailichten en de sirene aan soms, omdat ik op een bepaalde manier in hun systeem sta."

Woedend
De recherche probeert met de 'persoonsgerichte aanpak' zware criminelen te stoppen, juist ook omdat die in liquidatiereeksen zijn verwikkeld. Jalink was daar woedend over.

"Dan komen ze weer aanrijden met hun bordje 'Stop, politie'. Hé Jalink, alles goed? Waar betaal je die Porsche van, of die BMW X6?", zei hij. "Ze waren laatst op de Wibautstraat in Oost met vijf auto's. Dan kijken ze in hun laptop naar hun antecedenten en bellen ze de officier van justitie om toestemming om mijn auto te mogen doorzoeken, terwijl de rechercheurs al druk om mijn auto heen lopen. Ze mogen helemaal niet in mijn auto kijken zonder verdenking. Ze irriteren je tot je daar agressief van wordt en proberen je dan te pakken voor bedreiging of belediging."

'Treiteren'
De drugszaak die nog tegen Jalink liep, kwam uit zo'n controle voort. "Mijn vriendin werd óók gepakt, omdat een beetje drugs in de auto lag. Tot nu toe hebben ze me niet kunnen vertellen hoe ze gaan bewijzen van wie die drugs zijn, maar ze lieten me wel weer op het bureau slapen tot de volgende dag tien uur 's avonds. Het is allemaal om te treiteren."

Advocaat Gerald Roethof van Jalink reageert geschokt op de liquidatie van zijn cliënt. "Ik begrijp dat het ook nog voor de ogen van zijn zoontje was. Afschuwelijk," zegt Roethof. "Ik kan niet zeggen dat hij behoorde tot de jongens die over en weer in schietpartijen zijn verwikkeld. Hij was een intelligente, goed opgevoede man."

Feesten
Dat Jalink al vele jaren doelwit van de politie was en met vele zware criminelen omging, wil volgens de raadsman niet zeggen dat hij een zware crimineel was. "De Bijlmer is klein. Hij is opgegroeid in Zuidoost en daar kent iedereen nu eenmaal iedereen. Hij organiseerde feesten voor een bepaald publiek en dat liep goed. Hij probeerde iets van zijn leven te maken."

Behalve zijn evenementenbureau waarmee hij feesten organiseerde, had Jalink een reclamebureautje waarvoor hij in heel Nederland posters liet plakken voor bijvoorbeeld feesten. Ook was hij een bedrijfje in de thuiszorg begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden