Crimineel Soufiane O. verdachte van schietpartij in Noord

Een avondje uit eindigt in maart in een schietpartij bij een pizzeria in Noord. De recherche verdenkt ­Soufiane O. (27) uit de Diamantbuurt, die eerder op het huis van Martin Kok schoot.

Maarten van Dun
null Beeld ANP Foto
Beeld ANP Foto

Aan het eind van een stapavond kan het er wild aan toegaan in Amsterdam. Zo ook op 16 maart van dit jaar, voor de deur van een nachtpizzeria op de Johan van Hasseltweg in Noord.

Daar is rond 04.00 uur een gemêleerde groep mannen en vrouwen aanwezig. Het gezelschap is er beland aan het einde van een uitgaansnacht: er is gefeest in meerdere nachtclubs in het centrum van de stad, waarbij de samenstelling van de groep wisselde.

Ook verscheidene Amsterdamse criminelen sluiten zich aan bij de groep, die aan het eind van de stapavond bij de 24 uurspizzeria in Noord een snack gaat halen. Daar voegen zich nog meer mensen bij de groep.

Tijdens de late hap ontstaat er ruzie binnen de groep, vertellen betrokkenen. 'Twee haantjes' krijgen het met elkaar aan de stok bij de pizzeria. Iemand trekt een vuurwapen en begint te schieten, 'richting buikstreek of middellichaam of been'.

Geen onbekende
De 31-jarige R.M.D. wordt getroffen, een traumateam wordt opgeroepen om hem te behandelen. Hij raakt gewond, maar is aanspreekbaar als hij naar het ziekenhuis wordt vervoerd.

Aanvankelijk wil het slachtoffer geen aangifte doen, maar nadat de recherche meermaals heeft aangedrongen, doet hij toch zijn verhaal. Hij noemt daarbij ook een naam: Soufiane O. (27), een crimineel uit de Diamantbuurt.

Dat is bepaald geen onbekende voor de recherche. O. kreeg in 2016 anderhalf jaar celstraf voor het schieten op het huis van de omstreden crimeblogger Martin Kok, die later zou worden geliquideerd.

O. en zijn mededader, die vermoedelijk in opdracht handelden, zwijgen over de beschieting van Koks woning.

Daarvoor was O. - ook al tijdens een stapavondje - al eens aangehouden in de Lange Leidsedwarsstraat; hij had een vuurwapen en was in het gezelschap van een andere bekende crimineel uit de Diamantbuurt, met wie hij toen bevriend was.

Heel recent viel Soufiane O.'s naam in een rechtszaak over een dodelijke schietpartij, zij het als zijdelings betrokkene.

Zwijgrecht
Zeker is dat O. die avond met de groep op stap was in de binnenstad; dat blijkt uit camerabeelden uit de buurt.

Weinig andere aanwezigen willen iets vertellen over wat zich bij het restaurant afspeelde, maar als het slachtoffer Soufiane O. noemt, is dat voor justitie voldoende. Hij is in juni opgepakt. Dinsdag staat hij voor het eerst voor de rechter in een inleidende ­zitting.

Intussen is echter iets opmerkelijks gebeurd: het slachtoffer heeft justitie laten weten dat hij zijn aangifte tegen Soufiane O. wil intrekken, omdat daar 'volstrekt onjuiste informatie' in staat.

O. beroept zich op zijn zwijgrecht, maar zijn advocaat Niels van Schaik zegt dat 'dat niet wil zeggen dat hij instemt met de verdenking'. "Hij wil zelf niets zeggen, maar hij gaat ervan uit dat de waarheid op een andere manier aan het licht komt."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden