Crimineel 'Saqib' neergeschoten in koffiezaak Zuid

Een onbekende schutter heeft donderdagavond even voor zeven uur een groepje mannen beschoten in koffiezaak Today in de Dusartstraat in De Pijp. Eén slachtoffer is levensgevaarlijk gewond geraakt, de anderen zijn lichter gewond.

Paul Vugts en Maarten van Dun
De schutter opende het vuur op mannen in koffiezaak Today, tegenover Café Hermes in de Dusartstraat. Beeld Maarten Brante
De schutter opende het vuur op mannen in koffiezaak Today, tegenover Café Hermes in de Dusartstraat.Beeld Maarten Brante

Het lijkt te gaan om een poging tot liquidatie. Ooggetuigen zagen de daders in een witte Volkswagen Caddy komen aanrijden vanuit de Eerste Jan van der Heijdenstraat.

Een man met een helm stapte uit, liep naar de voormalige coffeeshop Today en hij begon te schieten op klanten binnen. De Caddy reed door, waarna de schutter weer instapte. En het busje weg reed vanaf de Ceintuurbaan.

Het zwaargewonde slachtoffer is volgens meerdere bronnen in het criminele milieu de Pakistaanse Amsterdammer A.I., die 'Saqib' wordt genoemd. Hij zou behoren tot een groep criminelen die vaak in Today komt. De recherche waarschuwde I. al zeker eenmaal voor een op handen zijnde aanslag op zijn leven.

Politieafzettingen in de Amsterdamse wijk De Pijp, bij de kruising van de Ceintuurbaan en Dusartstraat. Beeld Maarten Brante
Politieafzettingen in de Amsterdamse wijk De Pijp, bij de kruising van de Ceintuurbaan en Dusartstraat.Beeld Maarten Brante

De nu neergeschoten I. was in april 2017 als supporter aanwezig toen zaalvoetbalclub 't Knooppunt uit De Pijp de bekerfinale verloor. Toen tientallen fans van 't Knooppunt uit frustratie het veld opliepen, sloeg I. de keeper van de tegenstander.

Ook de beker en medailles werden gestolen. Uit rechercheonderzoek bleek vorige week dat 't Knooppunt jarenlang is gefinancierd door criminelen uit de groep waartoe I. wordt gerekend. Sinds het onderzoek is de club niet meer welkom in Amsterdamse sporthallen.

Slecht aan toe
Na de schietpartij bij Today, dat geen coffeeshop meer is omdat het te dicht bij een school ligt, brachten aanwezigen de slachtoffers naar buiten. Het zwaargewonde slachtoffer is meerdere keren in zijn bovenlichaam geraakt en was er heel slecht aan toe toen hij in een ambulance werd afgevoerd. Het tweede slachtoffer, 'een jonge twintiger' is geraakt in zijn bovenbeen, het derde slachtoffer, 'een vijftiger', in zijn arm.

Strafadvocaat Gerald Roethof, die vijftig meter van de schietpartij kantoor houdt aan de Ceintuurbaan, 'hoorde zeven klappen'. "Het klonk als schoten met een semiautomatisch handvuurwapen," zegt Roethof. "Ik heb even gewacht en ben naar buiten gegaan toen ik niets meer hoorde. De zwaargewonde man van eind dertig was in zijn rechterborst geschoten en mogelijk ook in zijn buik."

'Dit heeft geen zin'

Getuigen probeerden de zwaargewonde te helpen. Roethof: "Iemand probeerde het bloeden te stoppen. Een verpleegkundige sprak op hem in om hem rustig te houden zodat het bloed niet onnodig snel zou stromen."

Het viel Roethof en andere getuigen op dat het 'wel tien minuten' duurde voor de ambulance kwam. De advocaat: "Zelf heb ik drie keer gebeld. De verbinding verbrak steeds. De politie was er snel. Ook een arrestatieteam was er vlot, maar kon niets doen. Zelf heb ik ook met gewonden gesproken om te proberen ze te ontstressen. Toen de professionals ter plaatse waren, heb ik mij teruggetrokken."

Het slachtoffer kon volgens getuigen zelf niets uitbrengen en was 'duidelijk in shock'.

Een ooggetuige: "Één van de ambulancebroeders zei al snel 'dit heeft geen zin'. Die jongen lag daar maar in paniek en staarde recht voor zich uit. In het begin was zijn huidskleur nog donker, maar uiteindelijk werd hij lijkbleek."

De vermoedelijke vluchtauto is donderdagnacht uitgebrand op de Stadionkade.

null Beeld anp
Beeld anp

Rivaliserende kampen

Tot de groep criminelen die vaak in Today komt, behoorde ook de in januari in De Pijp geliquideerde Anass el Ajjoudi, 'Boeloeloe'. Bovendien gaan Riff W. en Omar E. met leden van dezelfde groep om.

Zij werden met Pasen beschoten in café Zuid op de hoek van de Ruysdaelkade en de Van Ostadestraat, waar meer criminelen waren. Riff W. schoot vanuit het café terug. Omar E. is kort daarna op het Museumplein gearresteerd met een vuurwapen, terwijl hij een afspraak had in de nasleep van die schietpartij. Hij zit nog vast.

Overigens laat Riff W. via zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers weten dat hij al jaren niet meer in Today is geweest en tot geen enkele groep behoort.

Volgende week begint de rechtszaak tegen enkele mannen en een vrouw die er van worden verdacht dat ze vorig jaar crimineel M. el J. uit de Diamantbuurt wilden liquideren bij de woning waar hij toen geregeld verbleef in Almere. In het criminele milieu gaat het verhaal dat hij behoort tot een rivaliserend kamp in De Pijp waarmee de groep uit coffeeshop Today een conflict heeft.

De politie wil nog niet zeggen of de zwaargewonde man nog leeft.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden