Crimineel onderweg met zware wapens, maar waarheen?

Crimineel Cor van der T. (47) moet van het OM drie jaar de cel in voor het bezit van automatische vuurwapens. Justitie wilde hem aanvankelijk vervolgen voor het voorbereiden van een of meerdere liquidaties op drie bekende Amsterdamse criminelen, onder wie de later vermoorde Baris Önder. Dat kon het OM echter niet bewijzen.

Cor van der T. werd gepakt met meerdere automatische wapens in zijn auto. Beeld Archief
Cor van der T. werd gepakt met meerdere automatische wapens in zijn auto.Beeld Archief

Van der T. werd op 12 maart van dit jaar aangehouden in een Peugeot 107. In de auto lagen drie automatische vuurwapens. Bovendien vond de politie foto's van drie bekende Amsterdamse criminelen: Baris Önder, Jason 'Jayjay' D. en Germaine R. In de auto lag bovendien informatie over mogelijke verblijfplaatsen van de drie.

De politie arresteerde Van der T. toen scanners in de politieauto registreerden dat in de auto een 'jammer' actief was, een apparaat waarmee signalen van telefoons en peilbakens verstoord kunnen worden. Toen hij met de handen omhoog uitstapte antwoordde hij op de vraag of er wapens in de auto lagen met de woorden: 'Dat zien jullie vanzelf.' In de auto lagen verder bivakmutsen, nieuwe kleren, vier prepaidtelefoons, plattegronden, wekkers, een rol tape en uitgeprinte advertenties van snelle BMW's.

Augustine Nyantakyi
In de auto lag ook informatie over een adres aan de Wolbrantskerkweg, waar in januari de Ghanese bordenwasser Augustine Nyantakyi werd doodgeschoten. Van der T. werd over de zaak verhoord, maar een verband met de dood van de Ghanees werd niet aangetoond.

Van der T. stelt dat hij de auto enige tijd had uitgeleend en dat hij geen weet had van de wapens in de auto, die in een tas op de achterbank lagen. DNA van Van der T. dat werd aangetroffen op een hengsel van een tas was vermengd met DNA van twee anderen. Volgens zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers kan uit de opmerking van Van der T. over de wapens niet worden opgemaakt dat hij wist dat die er lagen, maar gaf hij de agenten daarmee toestemming de auto te doorzoeken. Kuijpers vroeg vrijspraak.

Onvoldoende bewijs
Volgens het OM was het evident dat Van der T. een 'complete uitrusting voor een ernstig misdrijf' bij zich had, maar het doel was 'onvoldoende geconcretiseerd.' Officier van justitie Caroline Cnossen: 'De inhoud van deze briefjes is onvoldoende om onomstotelijk bewezen te verklaren dat hij moord voorbereidde.' Justitie houdt ook rekening met de mogelijkheid dat hij de wapens zou leveren aan één van de drie. Dat Van der T. in een Peugeot reed, ziet justitie als een 'contra-indicatie' dat hij van plan was een liquidatie te plegen: daders daarvan gebruiken immers veelal snellere auto's.

Ook de rechtbank zag geen bewijs voor de moordplannen en deed die aanklacht in korte tijd af.

Oudgediende
Van der T. is een oudgediende in het Amsterdamse milieu. Hij pleegde midden jaren negentig een zeer gewelddadige overval, waarbij de daders tijdens hun vlucht met automatische wapens op de politie schoten. Voor die zaak kreeg Van der T. twaalf jaar cel.

Baris Önder werd zo'n anderhalve maand na de arrestatie van Van der T. alsnog geliquideerd door onbekenden, die hem met een automatisch wapen onder vuur namen in de S.F. van Ossstraat. Hij stierf achter het stuur van zijn Audi. Van der T. zat toen vast.

Önder, zoon van de Turks-Amsterdamse beroepscrimineel Atilla Önder, was in tal van onderwereldconflicten verwikkeld, vaak samen met zijn jeugdvriend Murat Garki (25), die in december 2014 werd doodgeschoten.
In de nacht van 3 juni, ruim een maand na de moord op Baris Önder, werd ook zijn weduwe neergeschoten, enkele tientallen meters van de plaats waar Önder stierf. Zij raakte zwaargewond. Ook in die zaak is nog niemand aangehouden.

Jay jay
De andere mannen op de foto's in het bezit van Van der T. zijn ook bekende Amsterdamse criminelen, die elkaar goed kennen. Jason 'Jayjay' D. (22) en Germaine R. (28), waren beiden in het verleden lid van de Green Gang, een straatbende in Amsterdam Zuidoost.

Samen werden zij in 2010 veroordeeld tot forse straffen voor een wilde schietpartij in Zuidoost in februari 2009, waarbij D. en R. samen met twee anderen een auto met daarin een groepje rivalen klemreden en met kogels doorzeefden. R. kreeg zes jaar cel, de toen nog minderjarige D. kreeg twee jaar jeugddetentie.

Baris Önder Beeld Politie
Baris ÖnderBeeld Politie
Rapper Jayjay Beeld 101Barz
Rapper JayjayBeeld 101Barz
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden