Crimineel niet begeleid vanwege risico op liquidatie

De reclassering wil een drugscrimineel niet begeleiden omdat de kans groot is dat hij wordt  geliquideerd. Het risico is te groot, ook voor reclasseringsmedewerkers.

Maarten van Dun
De reclassering houdt toezicht op dergelijke verdachten, bijvoorbeeld via een enkelband. Beeld anp
De reclassering houdt toezicht op dergelijke verdachten, bijvoorbeeld via een enkelband.Beeld anp

In de rechtszaak van de Turks-Nederlandse Murat I., die vastzit voor zijn vermoede betrokkenheid bij de import van 1100 kilo heroïne en 1300 kilo cocaïne, zegt Reclassering Nederland dat zij de veiligheid van de reclasseringsmedewerkers niet kan garanderen als Murat I. onder toezicht komt te staan.

De reclassering brengt vrijdag advies uit aan de rechtbank over I. Hij en zijn gezin zijn ernstig bedreigd door andere criminelen.

De rechtbank vraagt de Reclassering om te adviseren in hoeverre verdachten kunnen worden begeleid als zij op vrije voeten worden gesteld in afwachting van hun proces. De reclassering houdt toezicht op dergelijke verdachten, bijvoorbeeld via een enkelband. Ook moeten verdachten zich op gezette tijden melden bij hun reclasseringsmedewerker. Dat brengt risico's met zich mee.

Verharding
"De betrokkene, evenals zijn vrouw en kinderen, is op dusdanige manier bedreigd dat zij vrezen voor hun leven. Dit brengt met zich mee dat wij de veiligheid van de heer I., zijn gezin en de medewerkers van de reclassering niet kunnen garanderen," zegt Reclassering Nederland.

Het advies is een voorbeeld van een gevolg van de verharding in het criminele milieu. Eind mei zei de scheidend directeur van Reclassering Nederland, Sjef van Gennip, in de Volkskrant dat de reclassering overweegt te stoppen met de begeleiding van mensen wier leven ernstig wordt bedreigd.

"Schietschijven horen niet in de wachtkamer," zei Van Gennip toen. "Ik wil niet het risico lopen dat onze reclasseringswerkers overhoop worden geschoten."

I. wordt door zijn medeverdachten beschouwd als verrader: hij zou eerst de lading 1300 kilo ­cocaïne hebben gestolen en daarna de lading heroïne bij de Belgische en Nederlandse justitie hebben verraden.

Dat leidde tot grote onrust in het drugsmilieu: niet alleen I.'s vermoede zakenpartners waren woest, ook Colombiaanse leveranciers van de cocaïne zouden uit zijn op vergelding, net als een groep Engelse criminelen aan wie de drugs moest worden geleverd.

Onrust
In de rechtszaak die draait om de partijen drugs vervolgt justitie een aantal verdachten voor vergaande plannen tot het ontvoeren en gijzelen van de vrouw en kinderen van Murat I., die in een boerderij vastgehouden hadden moeten worden. De familie is ondergedoken.

Ook dat is voor de reclassering reden om I. niet te begeleiden. "De dreiging in combinatie met het mogelijke vluchtgevaar maakt dat wij op geen enkele wijze de veiligheid kunnen waarborgen." Mede door het advies van de reclassering komt I. zeer waarschijnlijk niet in aanmerking voor vrijlating uit voorlopige hechtenis.

I.'s advocaat Erik Thomas heeft weliswaar enig begrip voor het besluit van de reclassering, maar de raadsman heeft ook zorgen. "Het is toegeven aan een spiraal van geweld. Het is geen goed teken als instituten binnen de rechtstaat buigen voor de dreiging van geweld."

Reclassering Nederland kan niet op I.'s zaak ingaan, maar zegt dat 'vaker een negatief advies wordt gegeven'. Volgens een woordvoerder komt het incidenteel voor dat vanwege ernstige bedreiging iemand niet wordt begeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden