Crimineel Naoufal F. aangeklaagd voor moordaanslag in Diemen

Justitie denkt te kunnen bewijzen dat crimineel Naoufal F. de mislukte moordaanslag heeft aangestuurd op de crimineel Peter 'Pjotr' R., 5 november vorig jaar in Diemen.

Paul Vugts
De politie onderzoekt in Diemen de auto van Peter 'Pjotr' R., in november vorig jaar Beeld Evert Elzinga / ANP
De politie onderzoekt in Diemen de auto van Peter 'Pjotr' R., in november vorig jaarBeeld Evert Elzinga / ANP

F. zit vast in Dublin. De Ierse autoriteiten bevestigen dat vrijdag een Europees verzoek om uitlevering aan Nederland voor de liquidatiepoging is gedaan.

Het vermoeden dat 'Noffel' F. (36) bij de aanslag in Diemen een sleutelrol speelde bestaat al maanden, maar het duurde lang voor de opsporingsdiensten het bewijs hard genoeg vonden. F. zou de gebruiker zijn geweest van de versleutelde telefoon waarmee de uitvoerders contact hadden.

Hij zit vast in Dublin sinds hij daar in april is gearresteerd in een luxe appartement dat in gebruik was bij de machtige misdaadorganisatie Kinahan-clan.

Mailverkeer
Zijn straf voor het bezit en gebruik van valse papieren heeft hij uitgezeten. Nederland wilde hem al vervolgen voor witwassen en, opnieuw, valse papieren. Daar komt nu deze ernstige verdenking bij.

Van verscheidene verdachten zijn de PGP-blackberries geopend, waardoor mailverkeer leesbaar werd dat exact past bij de gang van zaken rond de moordpoging. In dat mailverkeer communiceren ze met ene 'Buik'. De politie denkt kennelijk hard te kunnen maken dat dit de zwaarlijvige Naoufal F. is.

Nadat Peter R. in de Opel Antara van zijn moeder onder vuur was genomen bij Fregat in Diemen-Noord, en had kunnen vluchten, zijn de vermoede uitvoerders snel gepakt. Vlak voordat hij werd gearresteerd, was vermoed schutter Atif M. in heftig debat met 'Buik'.

Atif M.: "Ze hebben Rambo geveegd (gearresteerd) en ons ook, gooi alle tellies (telefoons) uit!" En: "Bro G. en ik zijn safe."

'Buik' kwam met vragen en verwijten en had duidelijk een dominante rol. Hoe waren ze 'geveegd'? Hij wilde 'geen halve verhalen'. Had de politie 'de waggie?' (auto)? M. bevestigde dat. 'Rambo' was bij de auto gepakt.

Vlammen
Waarom had M. de auto niet in de garage 'gevlamd' (in brand gestoken), zou Naoufal F. hebben gevraagd. "Je kunt toch fikken in de garage voordat de scotoe (politie) daar was?"

Meteen vlammen kon niet, stelde M. Ze 'hadden geen overstap' (tweede vluchtauto).

Het vermoeden dat 'Noffel' F. (36) bij de aanslag in Diemen een sleutelrol speelde bestaat al maanden Beeld -
Het vermoeden dat 'Noffel' F. (36) bij de aanslag in Diemen een sleutelrol speelde bestaat al maandenBeeld -

'Naoufal F.': "Kunnen ze vingerafdrukken of dna in die waggie vinden?"
Nee, dacht M.: "We hebben die hele waki schoongemaakt met amo (ammoniak)."

M. meldde dat hij 'hoopt dat die kk hond dede gaat' (sterft) aan de zes kogels in zijn buik.

Zowel politie en justitie als de onderwereld gaan er van uit dat F. bij veel meer liquidaties betrokken was, maar daarvoor ontbreekt vooralsnog bewijs.

F.'s advocaat Inez Weski bestrijdt dat hij 'Buik' is en dat hij iets te maken heeft met de aanslag op Peter R. "Het moge duidelijk zijn dat de in een aanhoudingsbevel geopperde associatie van mijn cliënt met allerlei bijnamen wordt verworpen als ongegrond."

Lees ook het profiel van Naoufal F.: 'Noffel gestoord? Dat is zacht uitgedrukt' [+]

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden