Crimineel legt verklaring af over moord Martin Kok

Een Utrechtse crimineel heeft in een Marokkaanse cel verklaringen afgelegd over de moord op Martin Kok. Deze Anouar B. zou volgens justitie eerder zélf betrokken zijn geweest bij het plaatsen van een bom onder de auto van Kok.

Maarten van Dun
Ex-crimineel Martin Kok bij de rechtbank aan de Parnassusweg, waarvoor hij moet verschijnen na het publiceren van verklaringen uit verhoren met Willem Holleeder en zijn zussen Astrid en Sonja. Beeld anp
Ex-crimineel Martin Kok bij de rechtbank aan de Parnassusweg, waarvoor hij moet verschijnen na het publiceren van verklaringen uit verhoren met Willem Holleeder en zijn zussen Astrid en Sonja.Beeld anp

Twee politiemedewerkers zijn in maart afgereisd naar Marokko zodat Anouar B. daar verhoord kon worden. B. zou daar hebben gezegd dat hij details heeft gehoord over de liquidatie van de misdaadblogger van Achraf B., die wordt vervolgd voor betrokkenheid bij de moord op Martin Kok.

Volgens Anouar B. was Achraf B. op de avond van de moord bij de seksclub in Laren waar Kok werd doodgeschoten. Vermoedelijk heeft B. in zijn verklaringen nog veel meer verteld. De officieren van justitie wilden B.'s naam aanvankelijk niet noemen, omdat hij daardoor ernstig gevaar zou lopen.

Dat bleek vanmiddag tijdens een inleidende zitting in de extrabeveiligde rechtbank op Schiphol tegen Achraf B., die volgens justitie betrokken was bij de moord op Kok en een eerdere poging daartoe. B., een tengere man met opgeschoren haar en een paardenstaartje, ontkent dat.

Moord-bij-vergissing
De Utrechtse Anouar B. zit in Marokko in de cel omdat de Marokkaanse autoriteiten hem verdenken van betrokkenheid bij de moord-bij-vergissing op een Marokkaanse student, die in november op een terras in Marrakech werd doodgeschoten. De student bleek de zoon van een hoge rechter. De schutters zagen hem vermoedelijk aan voor een Nederlands-Marokkaanse crimineel.

Anouar B., die in het milieu 'Zwartkat' zou worden genoemd, werd in mei 2017 door justitie aangehouden vanwege vermoede betrokkenheid bij het plaatsen van een bom onder de auto van Martin Kok, toen die bij restaurant Klein Kalfje aan de Amstel dineerde.

Het explosief ging niet af. Later bleek de bom zo krachtig dat een explosie een bloedbad tot gevolg had kunnen hebben. Celmateriaal van Anouar B. zat in een 'mengprofiel' op de bom, maar uiteindelijk ontbrak bewijs om hem langer vast te houden.

Camerabeelden
Martin Kok werd op 8 december 2016 op de parkeerplaats van de door hem veel bezochte seksclub Boccacio in Laren alsnog doodgeschoten. Later bleek dat er eerder die dag, enkele uren nadat Kok had geluncht met een groepje misdaadjournalisten, ook al een poging was gedaan hem dood te schieten.

Op camerabeelden was te zien dat een man een pistool op de misdaadblogger richtte toen die een hotel vlakbij de Zuidas uitliep, maar dat het wapen vermoedelijk weigerde.De man die volgens justitie de dodelijk schoten loste en die eerder die dag ook al had getracht op Kok te schieten, ontbrak op de zitting vandaag.

De dagvaarding van de Utrechtse Zakaria A. (25) werd deze week door justitie ingetrokken, omdat er onvoldoende bewijs is om hem te vervolgen voor de moord op Kok. Aanvankelijk zag justitie dat bewijs wel: een expert had camerabeelden van de moordpoging op Kok bij een hotel in Amsterdam-Zuid bekeken en had A. herkend in de rennende figuur. Na nieuw onderzoek moest de 'zekerheid van herkenning' echter worden afgezwakt. A. heeft altijd volgehouden niets met de moord op Kok te maken te hebben gehad.

Volgens justitie blijkt uit telecomgegevens dat twee telefoons, die zijn gevonden bij Zakaria A., op de dag van de moord in de buurt van op de plaatsen delict waren. Op één van die telefoons is celmateriaal van Achraf B. gevonden.

Systematisch gemarteld
Zakaria A. zei in verhoren dat hij de telefoons in een Hugo Boss-tasje van Achraf B. had gekregen om weg te gooien. Guy Weski, de advocaat van Achraf B., wil dat er nader onderzoek komt naar de totstandkoming van de verklaring van Anouar B. in Marokko.

Het verhoor zou mogelijk 'onder discutabele omstandigheden' zijn afgenomen, zegt Weski. "De verklaring in het dossier is een samenvatting van het werkelijke verhoor, waarbij de advocaat van Anouar B. niet aanwezig was. Bovendien weet de Nederlandse justitie dat in Marokko verdachten systematisch worden gemarteld."

Martin Kok wist al lang dat zijn leven groot gevaar liep, zo was hem meerdere keren verteld, zowel door de recherche als door mensen uit het criminele milieu. Kok, die tweemaal was veroordeeld voor levensdelicten, schreef op zijn website Vlinderscrime allerlei berichten over de onderwereld, op geheel eigen wijze. Hij hield zich daarbij niet aan journalistieke basisregels als bronbescherming en hoor- en wederhoor. Dat hij beruchte criminelen met naam en toenaam noemde, leverde hem veel vijanden op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden