'Crimineel' Charles Geerts ontfermt zich over hotelproject op de Overtoom

Charles Geerts, vanwege zijn activiteiten op de Wallen ooit door wethouder Lodewijk Asscher omschreven als crimineel, heeft zich ontfermd over één van de langstlopende hotelprojecten in Amsterdam: de voormalige houthandel Van de Vijsel aan de Overtoom.

Overtoom 13-17, straks een hotel van Charles Geerts Beeld Maarten Steenvoort
Overtoom 13-17, straks een hotel van Charles GeertsBeeld Maarten Steenvoort

Geerts heeft het pand voor vier miljoen euro overgenomen, inclusief de plannen voor een boetiekhotel (drie sterren, 86 kamers) die de vorige eigenaar had laten maken.

De Vijsel, zoals de werktitel van het plan luidt, is ondergebracht bij Old City Hotelgroup, die via vastgoed­bedrijf JFO eigendom is van een stichting waarvan Geerts voorzitter is.

'Dikke' Charles Geerts, groot geworden in pornoartikelen en raamprostitutie, moest zich in 2006 terugtrekken van de Wallen nadat de gemeente al zijn vergunningen voor raamprostitutie had ingetrokken vanwege een alarm van het landelijk bureau Bibob. Dat veronderstelde criminele banden en witwassen.

Een jaar later, nadat die aantijgingen voor de rechter wankel waren gebleken, verkocht Geerts de betrokken panden voor 25 miljoen euro aan de gemeente. Daarbij werd bedongen dat hij zich in het vervolg verre zou houden van activiteiten in de binnenstad. Daaraan lijken de aan hem gelieerde bedrijven zich te houden. Wel is de groep onder meer eigenaar van hotel Kasteelen in Zuid en hotel View aan de Leidsekade.

Monumentenstatus
'Geerts' ondernemingen hebben alle Bibobprocedures moeiteloos doorlopen,' zegt diens woordvoerder Hans Knoop. Volgens Knoop is Geerts (71) al jaren met pensioen. Het gebouw, Overtoom 13-17, anno 1896, was decennialang in gebruik als houthandel.

In 1977 nam ondernemer Arnold Ekelschot het bedrijf over van de oprichtersfamilie. In 2004 trok de gemeente vanwege de brandveiligheid de vergunning in. Ekelschot had het zien aankomen en in 1999 al begon hij met hotelplannen. Maar het pand kreeg tegen zijn zin een monumentenstatus, waardoor het oorspronkelijke hotelontwerp de prullenbak in kon. De buren zagen een hotel in de binnentuin niet zitten en grepen alle mogelijkheden tot bezwaar aan. Ook met het stadsdeel, West, ontstonden meningsverschillen.

Bijna 74
Twee jaar geleden was alles rond: een ontwerp, vergunningen tot aan de start van de bouw, een finale uitspraak van de Raad van State tegen bezwaarmakers en een gunstig bestemmingsplan. Onlangs is ook voor de tweede fase van de bouw vergunning verleend.

Ekelschot had zijn houthandel graag zelf tot hotel omgebouwd. 'Maar ik ben bijna 74 en heb een tijdje met mijn gezondheid gesukkeld. Ik had het graag afgemaakt; er is in Amsterdam grote behoefte aan dit soort hotels.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden