Crimineel Ariën K. kleurrijke getuige in Holleederzaak

Met crimineel Ariën K. (51), beste vriend van de geliquideerde Heinekenontvoerder Cor van Hout, trad een kleurrijke getuige aan in het moordproces tegen Willem Holleeder.

Rechtbanktekening (vlnr) officieren van justitie Sabine Tammes en Lars Stempher, advocaat Robert Malewicz, Willem Holleeder en advocaat Sander Janssen, tijdens de voortzetting van de strafzaak. Beeld anp
Rechtbanktekening (vlnr) officieren van justitie Sabine Tammes en Lars Stempher, advocaat Robert Malewicz, Willem Holleeder en advocaat Sander Janssen, tijdens de voortzetting van de strafzaak.Beeld anp

Hij had er wel eens minder ontspannen bij gezeten in een getuigenverhoor. Sterker, in 2007 was een gesprek met de toen psychisch geplaagde drugshandelaar Ariën K. op een warrige woordenbrij uitgelopen.

Nu al diegenen van wie hij veel te duchten had, in de gevangenis zitten dan wel zijn geliquideerd, sprak het een stuk makkelijker.

Stanley Hillis is in 2011 vermoord, Dino Soerel kreeg vorig jaar levenslang, net zoals huurmoordenaar Jesse R., Ali Akgün is vermoord in 2014. En Willem Holleeder zit vast voor vijf moordzaken, natuurlijk, waarin zes doden vielen. In diens zaak kwam Ariën K. immers getuigen in de afgeschermde cabine in 'de bunker' in Amsterdam-Osdorp.

Een biertje
De Ariën K. die losjes en soms lacherig op vragen antwoordde, was in weinig te vergelijken met de Ariën K. van wie tot nu toe verklaringen in het strafdossier zaten. Toen rechtbankvoorzitter Frank Wieland zo tegen het einde van de ochtend voor het eerst schorste 'voor een kop koffie': "Het is vrijdag, hè?" (De getuige had wel een biertje gelust, moest de rechtbank verstaan.)

Toch, het ging om bloedserieuze materie en het werd serieus.

Het grote kwaad
Ariën K. had Cor van Hout (en Holleeder en Dino Soerel) in 1994 in de gevangenis leren kennen en was sindsdien Van Houts boezemvriend. Hij had aangezeten bij de lunch waarna Van Hout in 2003 was geliquideerd op straat in Amstelveen.

Hij beleefde mee hoe Holleeder en Van Hout vanaf 1996 braken en hoe Van Hout crimineel John Mieremet zag als het grote kwaad achter de twee mislukte aanslagen op zijn leven in 1996 en 2000 ('Voor Cor was alles Mieremet, Mieremet, Mieremet'). De hele entourage van Van Hout probeerde na diens liquidatie te achterhalen waarom hij was vermoord.

Het opmerkelijkst was K.'s beschrijving van een ronduit bizarre bijeenkomst die Van Hout in zijn bijzijn een week of zeven voor zijn dood in Amsterdam-Noord had met de beruchte Stanley Hillis en Dino Soerel.

De tering krijgen
Cor en Stanley 'dronken veel', terwijl K. en Soerel nuchter bleven. Ariën K. had al veel meegemaakt met Van Hout, wiens notoire kwade dronk berucht was, maar hoe hij uitviel tegen Hillis - toen de beruchtste figuur in de Amsterdamse onderwereld... Dat sloeg alles.

"Cor riep dat híj alle problemen had en Stanley al het geld. Hij eiste één miljoen van hem, voor de mazzel. Hij beledigde Stanley en hij beledigde Soerel ook heel erg," memoreerde K. "Ik zag dat Stanley serieus boos werd. Héél boos. Dino ook. De volgende dag ben ik meteen naar Cor gegaan om hem te zeggen dat dit echt niet goed was gegaan en dat hij een nieuwe afspraak moest maken, maar die riep dat ze maar de tering moesten krijgen."

Leugenachtige verklaringen
Ergo: dit samenzijn kan best eens het motief zijn geweest voor de liquidatie van Van Hout, en niet Holleeders honger naar Van Houts erfenis waarop justitie hamert.

Holleeder schiet daar weinig mee op, overigens, want het Openbaar Ministerie stelt dat het driemanschap Hillis-Soerel-Holleeder liet moorden, dus zo krijgt hij ook die liquidatie van Van Hout toch op zijn bordje.

Ariën K. bevestigde ook dat Ali Akgün hem onder zware druk had gezet leugenachtige verklaringen af te leggen in het grote liquidatieproces Passage, om Soerel van levenslang te redden. Dát komt Holleeder beter uit. Ook hijzelf zou door (advocaten van) Soerel onder druk zijn gezet om vals te verklaren in Soerels voordeel. Zelf zwijgt Holleeder daar over.

Volgende week komt kroongetuige Peter la Serpe naar 'de bunker', de week daarna spijtoptant Fred Ros.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden