Crimineel (25) vast om moord stagiair op Wittenburg

De Amsterdamse recherche heeft een man gearresteerd voor de dodelijke schietpartij in een buurthuis op Wittenburg in januari. Daarbij kwam de onschuldige 17-jarige stagiair Mohamed Bouchikhi om het leven.

Paul Vugts
Politieonderzoek na de schietpartij op Wittenburg Beeld anp
Politieonderzoek na de schietpartij op WittenburgBeeld anp

Bij de schietpartij in het buurthuis, op een vrijdagavond en te midden van (jonge) kinderen, raakten ook een tweede stagiair en het 19-jarige waarschijnlijke doelwit gewond.

De vermoede schutter, 25 jaar en bijgenaamd 'Millie', is in Zuidoost berucht om zijn onberekenbaarheid.

Hij zat al in de cel voor het met een automatisch wapen neerschieten van een 42-jarige man op de Maarsenhof. Dat was op 18 januari, ruim een week voor het schieten op Wittenburg. Het slachtoffer overleefde acht schotwonden in buik, arm en been.

Conflict
Millie was 9 februari al aangehouden voor nóg een schietpartij, die hij dezelfde avond nog zou hebben gepleegd, wederom op de Maarsenhof. Volgens justitie schoot hij samen met een leeftijdgenoot met een automatisch wapen op de ex-vriend van zijn vriendin, na een ruzie. Niemand raakte gewond.

Aan het schieten was een korte ruzie voorafgegaan. Op de achtergrond speelde waarschijnlijk een conflict tussen twee criminele groepen. Hij werd dezelfde avond door een arrestatieteam opgepakt in Amsterdam-West.

De rechtbank schorste zijn voorarrest in augustus, waardoor hij vrij was, tot hij twee weken geleden werd gearresteerd voor de andere schietpartij op de Maarsenhof.

Het verhaal dat Millie betrokken was geweest bij de schietpartij op Wittenburg ging al snel rond in het criminele milieu. Dat leverde de recherche de nodige tips op. Zijn dna is bovendien aangetroffen op de plek van het misdrijf.

Overval op juwelier
De afgelopen jaren was Millie al voortdurend in beeld gekomen voor serieuze misdrijven. Hij heeft de reputatie dat hij voor een klein bedrag bereid is grof geweld te plegen.

Als achttienjarige was hij met vrienden uit Zuidoost betrokken bij een overval op juwelier Kristal aan de Haarlemmerstraat. Ze werden op de vlucht klemgereden in de Marnixstraat, en er werden geld en sieraden bij hen aangetroffen.

Op 6 maart 2015 probeerde hij een brommer te stelen. Na zijn arrestatie vond de politie een pistoolmitrailleur.

Politieonderzoek na de schietpartij in het buurthuis op Wittenburg Beeld anp
Politieonderzoek na de schietpartij in het buurthuis op WittenburgBeeld anp

In augustus vorig jaar werd hij verdacht van heling, in december was hij betrokken bij een straatroof op het Leidseplein. Tussendoor kwam hij nog in beeld voor een ontvoering, maar die zaak is geseponeerd bij gebrek aan bewijs.

Overigens was hij zelf ook eens slachtoffer in een zaak. Toen hij zeventien was, gooide een rivaal een bijl naar hem.

Eén medeverdachte van de overval op de Haarlemmerstraat, Randall D. (37), dook inmiddels op in verscheidene liquidatieonderzoeken. Ook andere (jeugd)vrienden figureren in dossiers over zwaar geweld.

Kalasjnikov
Juist vanwege zijn onberekenbaarheid raakte Millie in het criminele milieu van Zuidoost uit de gratie.

Overigens maakte hij bij meerdere schietpartijen domme fouten, waaruit blijkt dat hij nauwelijks met wapens kan omgaan. Tijdens de tweede schietpartij op de Maarsenhof viel het magazijn uit zijn wapen en in het buurthuis op Wittenburg klungelden de daders ook.

In het onderzoek naar de schietpartij in februari vond de recherche een foto op zijn telefoon waarop hij poseerde met een kalasjnikov.

Lees ook: Na de schietpartij zet Wittenburg een stap vooruit

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden