Crematie populair door duur graf

Het aantal begrafenissen is in de afgelopen tien jaar met ruim 10 procent afgenomen. Het aantal crematies is daarentegen juist gestegen. Werd in 2011 nog in ruim de helft van de sterfgevallen gekozen voor een begrafenis, nu is dat nog 40 procent. Mensen vinden een graf te duur, zo blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Dela.

Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. Beeld ANP
Begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag.Beeld ANP

Uit de resultaten blijkt dat de steeds hogere kosten voor een graf een belangrijke rol spelen bij mensen wanneer zijn moeten kiezen voor een begrafenis of een crematie. 'Onwenselijk', aldus Dela. 'Het emotionele motief zou leidend moeten zijn', aldus een woordvoerder tegenover persbureau Novum.

Verschil in kosten
Per gemeente kunnen de kosten van een graf enorm verschillen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn deze verschillen toe te schrijven aan de omstandigheden van de begraafplaatsen. 'Als er veel aan onderhoud wordt gedaan, zijn de kosten uiteraard ook hoger.'

Uit eerder onderzoek van Dela is gebleken dat gemeenten de tarieven voor een graf dit jaar met 6,27 procent verhoogd hebben ten opzichte van vorig jaar. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste begraafplaats liep daardoor op tot ongeveer 6000 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden