'Creatievenhotel' Soho House mag open van Raad van State

Creatievenclub Soho House in de Spuistraat mag na jaren juridische strijd toch open. De Raad van State heeft woensdagochtend definitief het licht op groen gezet.

Herman Stil
Impressie van de clubruimte van Soho House Amsterdam Beeld Soho House
Impressie van de clubruimte van Soho House AmsterdamBeeld Soho House

De Raad van State haalde woensdag een dikke streep door een eerdere uitspraak van de Amsterdamse rechtbank.

Zowel de hotelstop van de gemeente Amsterdam - die Soho House altijd heeft aangemerkt als bijzonder hotelproject - als de bezwaren van omwonenden tegen vermeende overlast van de club gaan volgens het hoogste rechtscollege niet op.

"Eindelijk," reageert Paul Geertman van belegger Aedes Real Estate, die het Bungehuis voor Soho House ontwikelde. "We zijn er altijd van uit gegaan dat het zou lukken omdat alle stappen met zorg zijn doorlopen en de vergunning dateerde van vóór de hotelstop. Maar dit is een enorme opluchting."

De komst van Soho House naar creatief walhalla Amsterdam leek jaren geleden al in kannen en kruiken, maar stuitte zowel bij de eerst gekozen locatie, het voormalig kantoor van de Weekbladpers aan de Raamgracht, als bij het Bungehuis op taai bewonersverzet.

Overlast
Omwonenden stapten naar de rechter omdat ze bang waren voor overlast van de club, die een dakterras en zwembad op het dak krijgt.

Bovendien beschikt Soho House naast clubruimten over 79 'ledenkamers' voor de circa 70.000 leden van de internationale keten als deze Amsterdam aandoen. De hotelkamers zouden niet stroken met het strenge hotelbeleid dat in de Amsterdam geldt. En het dakterras zou later zijn toegevoegd, zonder dat omwonenden de kans kregen er bezwaar tegen te maken.

Maar de Raad van State is het daar niet mee eens. Overbuurman Jean-Marc Rovers, die de procedure inzette, reageert teleurgesteld over het oordeel. "Ik moet er nog met de buren over spreken, maar dit is zeer teleurstellend. De Raad heeft een aantal zeer vreemde oordelen geveld."

De zaak werd volgens hem gesteund door 84 omwonenden van het Bungehuis. "We gaan nu kijken wat nog de mogelijkheden zijn."

Eigen risico
Omdat de juridische procedures geen gevolgen hadden voor de verbouwing van het Bungehuis is Soho House inmiddels nagenoeg klaar. "We zijn op eigen risico doorgegaan met de bouw van dit miljoenenproject," zegt Geertman van Aedes, "met het idee dat het zal lukken."

Bouwvakkers leggen nu de laatste hand aan vloeren en installaties, terwijl de eerste meubels al in de 79 hotelkamers staan. In de restaurants, de ene voor iedereen, de ander alleen voor leden, is de keukenapparatuur al geïnstalleerd.

De begane grond - met spa, restaurant en zalen - is niet alleen voor leden, maar voor voor iedereen toegankelijk. "Dit Soho House is bedoeld voor Amsterdammers," zegt Geertman. "Dat er mensen zijn die het inmiddels te veel vinden met hotels in deze buurt, dat kan ik me nog wel voorstellen. Alleen is Soho House geen hotel."

Het Bungehuis aan de Spuistraat. De verbouwing tot Soho House is nagenoeg klaar. Beeld Carly Wollaert
Het Bungehuis aan de Spuistraat. De verbouwing tot Soho House is nagenoeg klaar.Beeld Carly Wollaert

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden