Plus

Creatieve geesten bedenken oplossingen tegen de drukte

Amsterdam zou kunstenaars en ontwerpers moeten betrekken bij de aanpak van de drukteproblemen in de stad, vindt de Amsterdamse Kunstraad. Van een Dutch Design Museum op de Zuidas tot een theater in de Sloterplas.

Marc Kruyswijk
Oplossingen voor de grote drukte in Amsterdam (dit is het Damrak op Tweede Paasdag) zouden goed van kunstenaars kunnen komen Beeld anp
Oplossingen voor de grote drukte in Amsterdam (dit is het Damrak op Tweede Paasdag) zouden goed van kunstenaars kunnen komenBeeld anp

Door meer en beter gebruik te maken van het enorme creatieve potentieel van Amsterdam kunnen betere oplossingen worden gevonden en kan de stad beter en mooier worden gemaakt dan die nu is.

Dat stelt de Amsterdamse Kunstraad in een advies over de drukte in de stad. De raad bepleit in haar advies dat tot stand is gekomen onder leiding van Felix Rottenberg 21 concrete punten, zoals het geleidelijk autovrij maken van de binnenstad, de instelling van een Stadsbouwmeester en het verplaatsen van de Meervaart naar een eiland midden in de Sloterplas.

Buiten gebaande paden
Algemeen secretaris Guikje Roethof van de Kunstraad zegt dat kunstenaars bij uitstek geschikt zijn om met creatieve oplossingen problemen ten gevolge van de drukte het hoofd te bieden.

"Ambtenaren zijn gedwongen te werken volgens een vast stramien. Dat kan een verkokerend effect hebben. En bedrijven hebben iets in de verkoop: doel zal altijd zijn dat te verkopen dat zij in de aanbieding hebben. Kunstenaars zijn praktischer en vaak in staat buiten gebaande paden te blijven. Daardoor kunnen zij ideeën ontwikkelen in tijden van snelle verandering. Geef daarom de culturele sector een voorname plek in de planvorming. Een leger van creatieve geesten staat klaar om de duurzame, culturele stad van de toekomst vorm te geven."

Cultuur hangt er te vaak nog bij, zegt Roethof. In dat verband is een van de aanbevelingen haar uit het hart gegrepen: de instelling van een Stadsbouwmeester die, net als de Rijksbouwmeester, beschikt over een eigen budget, een eigen organisatie en een horizon van zeven jaar. "Die kan zorgen voor een planologische visie. Cultuur is de zuurstof van een wijk, maar meestal wordt pas in de laatste instantie een culturele functie toegevoegd."

Fairbnb
Ook is Roethof een uitgesproken voorstander van het ontmoedigen of verbieden van Airbnb en het in het leven roepen van Fairbnb. "De Waag Society heeft hier al initiatief toe genomen. Idee is dat de winst van zo'n website terugvloeit in een fonds dat is bestemd om de buurt waar de verhuur plaatsvindt te verbeteren."

"Uit dit fonds krijgt elke buurt een eigen bankrekening, waarmee zaken kunnen worden opgeknapt, bijvoorbeeld met bloembakken of fietsenrekken. Zo zorg je dat de winst die gemaakt wordt met de bemiddeling terechtkomt bij de groep die ook overlast ondervindt, en al het geld niet direct naar het buitenland gaat."

Een kunsteiland en een kinderkwartier

Marineterrein
Een groot geschenk dat Amsterdam ten deel is gevallen, aldus de Amsterdamse kunstraad: het nog niet aangeharkte Marineterrein. Maak hiervan een plek voor kinderen, is een van de adviezen.

Het Mulder-Van Eyck Kinderkwartier, vernoemd naar architecten Aldo van Eyck en Jakoba Mulder, kan een plaats worden om samen te komen met kinderen uit alle bevolkingsgroepen en van alle nationaliteiten. 'Op deze plek kan ook onderwijs worden gegeven en er kunnen internationale sportmanifestaties voor kinderen worden gehouden.'

Toeristenbelasting naar cultuur
Een vast percentage van de toeristenbelasting moet worden aangewend voor cultuur. Nu bezoeken toeristen nog hoofdzakelijk musea: tachtig procent van de bezoekers geniet van deze vorm van cultuur. De Kunstraad adviseert de podiumkunsten te laten meeprofiteren van de toename van bezoekers door ook middelgrote theaters als Frascati, Theater Bellevue en De Kleine Komedie in staat te stellen een Engelse boventiteling bij sommige voorstellingen te maken.

Designmuseum op de Zuidas
Er wordt al nagedacht over een internationale OBA op de Zuidas, maar de Zuidrand heeft wegens zijn gunstige ligging ten opzichte van Schiphol nog meer potentie. Door hier woningen en andere functies toe te voegen kan er een interessante, gemengde wijk ontstaan waarin een prominent museum onmisbaar is, aldus de Kunstraad. De bouw van een Museum for Dutch Design op deze plaats ligt voor de hand. 'Dit zal tevens helpen om het museumbezoek beter te spreiden over de stad.'

Meervaart ín de Sloterplas
Het gebied rond de Sloterplas biedt onuitputtelijk veel mogelijkheden, aldus de Kunstraad. Er is al een Van Eesterenpaviljoen in aanbouw, er worden marathons gelopen en foodfestivals gehouden, maar 'een gamechanger die het gebied in één keer op de kaart zet, een echt cultureel icoon' ontbreekt vooralsnog. 'Te denken valt aan een grote nieuwe Meervaart midden in de Sloterplas, waar in samenwerking met de OBA een levendig centrum wordt gerealiseerd dat doet denken aan het mede door Rem Koolhaas ontworpen AT&T Performing Arts Center in Dallas.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden