Crazy heart ****

null Beeld

Regie: Scott Cooper
Met: Jeff Bridges, Maggie Gyllenhaal, Robert Duval, Colin Farrell
De 57 jarige country zanger Bad Blake heeft betere tijden gekend. Het eerste optreden dat hij in Crazy heart geeft voert hem naar een desolaat parkeerterrein in Nergenshuizen, Amerika. Hij stapt uit zijn oude rammelbak, en leegt een plastic fles vol geel vocht met een achteloosheid die impliceert dat hij de schaamte allang voorbij is.

Met gepast chagrijn constateert Bad dat zijn manager hem in een bowlinghal geboekt heeft: zijn stem zal moeten concurreren met het geluid van vallende kegels. Daar moet dus meteen tegen gedronken worden.

Crazy heart is gebaseerd op een roman van Thomas Cobb, en markeert het scenario, productie en regiedebuut van acteur Scott Cooper. Het gelijknamige boek stamt uit 1987. De film bewandelt platgetreden paden, maar maakt eerder een tijdloze dan een achterhaalde indruk.

Zangers als Bad Blake zijn er altijd geweest en zullen er altijd zijn, op het podium en in Amerikaanse films, die we bitterzoet noemen. Ze worstelen met het leven, de liefde en de fles, en soms schrijven ze er een liedje over en krijgen ze de kans om uit het dal te klimmen. Bad Blake is een zingend cliché.

De van opsmuk gespeende filmstijl van Cooper plaatst het cliché op de voorgrond. Dat pakt goed uit, zo goed dat Jeff Bridges er na vier eerdere nominaties eindelijk een Oscar voor kreeg. Door de ingetogen stijl en het archetypische karakter van de rol behoort Crazy heart geheel aan de acteur toe. Bridges doet het bijzonder fraai, zoals dat verwacht kon worden van een acteur die het nooit in grote gebaren zoekt, maar juist in de kleinste details groots kan uitpakken. Bad Blake ontstijgt het cliché omdat hij volstrekt geloofwaardig is.

Bridges krijgt aandoenlijk tegenspel van Maggie Gyllenhaal, die als jonge alleenstaande moeder voor Blake's charme en humor valt, maar heel goed beseft dat ze moet oppassen. De zanger ziet dat ze anders is dan de groupies waarmee hij doorgaans het bed deelt. Zal hij zich weer eens echt openstellen voor de liefde? Is hij in staat de fles te laten staan? En zal hij eindelijk weer eens een nieuw liedje schrijven?
Crazy heart laat geen vraag onbeantwoord, waarbij echte verrassingen uitblijven. Maar de film is als karakterstudie buitengewoon geslaagd, met dank aan Jeff Bridges, die de indruk wekt voor de rol geboren te zijn. Maar dat was al vaker het geval, zie bijvoorbeeld The big Lebowski. Die Oscar is hem van harte gegund. (BART VAN DER PUT)
Website

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden