PlusTen slotte

Craig Eubanks (1952-2016): Een echte entertainer

De zeventienjarige Craig Eubanks mocht de hele zomer van 1970 optreden in pretpark Six Flags Over Georgia. De entertainer uit South Carolina zou bij elkaar voor meer dan een miljoen mensen optreden, schreef de Aiken Standard. Volgens de lokale krant was hij 'een geniale jongeman'.

Pim Brasser
Craig Eubanks Beeld .
Craig EubanksBeeld .

Toch voelde Eubanks zich niet op zijn plaats in het conservatieve Amerika. "Craig was homo, en daar werd toch op een bepaalde manier naar gekeken," zegt theatermaker Arnold-Jan Scheer.

In 1975 werd hij op een New Yorkse dansacademie 'ontdekt' door de Nederlandse mimespeler Will Spoor. Eubanks besloot met hem mee te gaan naar Amsterdam.

De vrijheid in de stad, waar homofilie geen probleem was, beviel hem. Hij kon werken als straatartiest bij het Onk Theater.

Eubanks was een goede tapdanser en hij had een bandparodie-act. "Zoals André van Duin ook deed," zegt Scheer. Eubanks had als illusionist in 1983 een hoofdrol in de film De illusionist van Jos Stelling, met Freek de Jonge, en in 1992 een bijrol in Flodder in Amerika!.

Theater
Veel vaker was hij in het theater te vinden. Van 1984 tot 1986 speelde hij in Modern times, een mimevoorstelling van Rob van Houten.

Maar het meest werkte hij samen met Arnold-Jan Scheer. "We speelden op festivals als de Parade en Oe­rol, en jarenlang in Casablanca Variété op de Zeedijk."

Tot een paar jaar geleden, toen Eubanks ernstig ziek werd. Scheer speelde Celcius, de reizende illusionist en entertainer die zijn assistent doorzaagde, met Eubanks als jaloers schreeuwerig vrouwtje genaamd Bella.

Het onderlichaam van de assistent liep aan het einde van de act over het podium. Bella was daar maar wat blij mee. Iedereen in Eubanks' buurt moest het naar het zin hebben.

"Hij was altijd bezig anderen te vermaken," zegt goede vriend Kevin Kelly. Zelfs toen hij net van de intensive care kwam gereden. "Hij kon amper praten, maar met gebaren kreeg hij de verplegers toch aan het lachen."

Donkere kant
Toch had Eubanks ook een donkere kant. "Hij was nooit echt tevreden en van binnen was Craig best onzeker," zegt Kelly. Hij deed altijd vrolijk, maar was dat lang niet altijd. "Een echte entertainer."

Eubanks beste maatje was een herdershond, die hij Baby noemde. "Baby was enorm eenkennig," zegt Kelly. "Ik moest hem het huis uit sleuren om hem uit te laten." Zonder riem rende Baby regelrecht terug naar huis, naar zijn baasje. Vier jaar geleden overleed Baby.

Wanneer Scheer in het ziekenhuis bij Eubanks langsging, speelden ze altijd sketches. Eubanks wilde heel graag nog één keer op het podium optreden. "Maar dat lukte echt niet meer: hij was er te zwak voor geworden," zegt Scheers.

Craig Eubanks overleed donderdagochtend op 63-jarige leeftijd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden