CPB somber over groei

AMSTERDAM - De groei van de Nederlandse economie valt dit jaar lager uit als gevolg van de kredietcrisis in de Verenigde Staten.Het Centraal Planbureau (CPB) rekent volgens ingewijden rond het kabinet op een groei van 1,75 procent in plaats van de eerder geraamde 2,25 procent.

Economen waarschuwen al langer dat de kredietcrisis gevolgen kan hebben voor de Nederlandse economie. Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, zei onlangs dat de groei wel eens op anderhalf procent kan uitkomen door de crisis en de dreigende recessie in de Verenigde Staten.

Het is niet de eerste keer dat het planbureau de groei naar beneden bijstelt. Vorig jaar verlaagde het CPB de groeiraming voor 2008 al van 2,5 procent naar 2,25. Voor 2009 verwachten de rekenmeesters van het kabinet nu een groei van twee procent.

Minister Bos van Financiën zei gisteren eveneens op een 'iets lagere groei' te rekenen. Hoewel hij geen exacte cijfers wilde noemen, blijft de groei volgens Bos dit jaar 'stevig'.

Volgens een ingewijde zijn de nieuwe ramingen geen reden om extra te bezuinigen. De cijfers van het planbureau worden gebruikt voor het opstellen van de Voorjaarsnota. Op dat moment wordt bekeken of het beleid bijgesteld moet worden om doelstellingen te halen.

De financiën van het rijk blijven op orde. Het Planbureau heeft becijferd dat het financieringsoverschot, EMU-saldo, dit jaar uitkomt op 0,3 procent en volgend jaar oploopt tot 0,7 procent van het bruto binnenlands product.

Ook pensioenfondsen hebben last van de malaise op de aandelenbeurzen en de dalende rente. De financiële buffers van één op de vijf Nederlandse pensioenfondsen zijn gezakt tot onder de grens van toezichthouder De Nederlandsche Bank, blijkt uit cijfers van pensioenconsultant Mercer.

Mercer bekijkt dagelijks in welke mate een pensioenfonds kan voldoen aan zijn toekomstige verplichtingen. Eind vorige week kon 22 procent van de onderzochte pensioenfondsen niet voldoen aan de eis ten minste 120 procent dekking te hebben. Pensioenfondsen zijn verplicht hiervan melding te maken bij De Nederlandsche Bank. Een en ander kan gevolgen hebben voor de premieafdracht of in hoeverre pensioengerechtigden gecompenseerd worden voor koopkrachtverlies. Maar pensioenfondsen nemen over dat soort zaken pas in het najaar een beslissing.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden