CPB rekent eindbod politie-cao door

DEN HAAG - Het Centraal Planbureau (CPB) moet het eindbod van minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken voor een nieuwe politie-cao doorrekenen. Daaruit moet precies blijken wat de voorstellen netto inhouden voor politiemensen.Ter Horst zei woensdag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer geen bezwaar te hebben tegen dit verzoek van regeringspartij PvdA, die daarvoor steun kreeg van oppositiepartij SP. Wat de PvdA-bewindsvrouw betreft, gaat het CPB zo snel mogelijk aan de slag en zou de doorrekening ertoe kunnen leiden dat er niet meer over cijfers wordt gediscussieerd.

Ter Horst, die al maanden met de politievakbonden overhoop ligt, vindt het wel jammer dat de suggestie is gewekt dat zij de cijfers oneerlijk heeft gepresenteerd. Volgens haar houdt haar voorstel in dat politiemensen de komende drie jaar ruim 10 procent meer loon krijgen. Sommige bonden en Kamerleden betwisten dat. ''Het is een promopraatje, pure volksverlakkerij'', stelde PVV-Kamerlid Hero Brinkman, die het debat had aangevraagd.

Twee van de vier bonden hebben het eindbod van Ter Horst inmiddels afgewezen, een gaat onder voorwaarden akkoord en de NPB geeft begin maart uitsluitsel. De minister heeft de bonden uitgenodigd op 7 maart weer om de tafel te gaan zitten om te bekijken hoe het ervoor staat.

De PVV en de SP verwijten Ter Horst dat ze een verkeerde houding aanneemt, waardoor ze het vertrouwen onder politiemensen verliest. ''Deze minister wekt woede op. Dat levert problemen op voor de onderhandelingen'', zei SP-Kamerlid Ronald van Raak. Ter Horst benadrukte dat haar waardering en respect voor de politie niet ter discussie staan. ''Ik ga over mijn eigen houding. Laten we het nu niet hebben over de emoties die we bij elkaar oproepen'', zei ze.

Het aangekondigde onderzoek naar de waardering van politiefuncties kan volgens de minister wat eerder dan gepland plaatsvinden. Maar het is onmogelijk dat het nieuwe salarissysteem voor 2010 ingaat, zei ze. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden