Update

CPB kan nog niks met begrotingsakkoord

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft van het kabinet nog niets binnengekregen over de afspraken in het begrotingsakkoord tussen het kabinet met de fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie.

Coen Teulings, directeur van het CPB Beeld ANP
Coen Teulings, directeur van het CPBBeeld ANP

Een doorrekening van de plannen is op dit moment dan ook nog niet mogelijk.

Dat stelde een woordvoerder van het CPB woensdag. Het CPB gaat aan de slag zodra de precieze plannen zijn ingeleverd. Een doorrekening duurt normaal gesproken een dag of 5.

Als het kabinet zijn plannen niet snel inlevert, zal het CPB de doorrekening mogelijk betrekken bij de ramingen die het planbureau half juni bekendmaakt.

Een woordvoerster van minister Jan Kees de Jager van Financiën zegt dat het hoofdlijnenpakket van vorige week donderdag de komende tijd in overleg met de vijf fracties nog nader wordt uitgewerkt zodat het bij de voorjaarsnota klaar is. Die moet uiterlijk 1 juni naar de Tweede Kamer. De doorrekening door het CPB kan dan half juni bekend worden gemaakt.

Samsom
PvdA-leider Diederik Samsom stelt in een reactie dat het begrotingsakkoord 'erdoor is gejaagd zonder te weten wat het precies voor de mensen betekent'. De lasten van de wel uitgewerkte maatregelen, zoals de btw-verhoging en de verhoging van de AOW-leeftijd komen volgens hem 'in ieder geval bij de laagste inkomens terecht'.

'Ik roep de partijen daarom op zich te bezinnen en te voorkomen dat er met blinddoek op wordt gesneden in de samenleving. Laat het CPB de koopkracht én de andere effecten van de maatregelen in samenhang bekijken, zoals donderdag in het debat ook was toegezegd', aldus Samsom.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden