CPB: Begrotingstekort 2012 schiet naar 4,1 procent

Het Nederlandse begrotingstekort komt volgend jaar uit op 4,1 procent van bruto binnenlands product (bbp). Dat blijkt uit de nieuwste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). In september van dit jaar ging het CPB nog uit van een tekort van 2,9 procent over volgend jaar.

Michiel van der Geest
Aanwezigen tijdens de manifestatie 'Armoede werkt niet' in de Brabanthallen in Den Bosch. De manifestatie werd georganiseerd uit protest tegen bezuinigingen op onder meer de bijstand en sociale werkplaatsen. Beeld anp
Aanwezigen tijdens de manifestatie 'Armoede werkt niet' in de Brabanthallen in Den Bosch. De manifestatie werd georganiseerd uit protest tegen bezuinigingen op onder meer de bijstand en sociale werkplaatsen.Beeld anp

De nieuwste cijfers betekenen dat het kabinet volgend jaar al zal moeten gaan bezuinigingen, wil het zich houden aan de afspraken uit het gedoog- en regeerakkoord.

In de startnota van oktober vorig jaar, die deze akkoorden begeleidde, ging het kabinet nog uit van een tekort van 2,7 procent over 2012. Afgesproken werd dat wanneer het begrotingstekort daar meer dan 1 procent van zou afwijken, er nieuwe afspraken gemaakt moesten worden. Volgens de nieuwste ramingen wijkt het begrotingstekort van 2012 daar dus 1,4 procent vanaf.

Het kabinet heeft al gezegd dat besluiten hierover pas in februari of maart worden genomen als er weer nieuwe cijfers van het CPB komen. Hierin staan ook prognoses voor na 2012, terwijl dat in de decemberraming niet het geval is.

Het begrotingstekort van de overheid loopt in 2011 naar verwachting op tot 4,6 procent van het bbp. Ook dezecijfers zijn een verslechtering van de vorige verwachtingen van het CPB bij Prinsjesdag. Toen gingen de rekenmeesters nog uit van een begrotingstekort van 4,2 procent in 2011.

Recessie
De Nederlandse economie bevindt zich al in een recessie. De economie kromp in het derde kwartaal met 0,3 procent. Ook in het vierde kwartaal van 2011 en de eerste twee kwartalen van 2012 verwacht het CPB krimp. Bij twee opeenvolgende kwartalen van krimp is er sprake van een recessie. Volgens het planbureau zal de krimp van de economie volgend jaar 0,5 procent bedragen.

Het CPB verwacht dat volgend jaar gemiddeld 475.000 mensen werkloos zijn, 90.000 meer dan in 2011. Het werkloosheidscijfer loopt daarmee op van 4,5 naar 5,25 procent. In 2012 zal de koopkracht voor het derde achtereenvolgende jaar dalen: met 1,25 procent. Dat is een kwartprocentpunt meer dan bij de vorige prognose.

Europese regels

Met een begrotingstekort van 4,1 procent houdt Nederland zich ook volgend jaar niet aan de regels uit het Europese stabiliteits- en groeipact, die afgelopen vrijdag op de eurotop nog eens bevestigd zijn. Nederland is er groot voorstander van dat landen die de grens van 3 procent overschrijden automatisch sancties krijgen opgelegd.

CPB-directeur Coen Teulings Beeld ANP
CPB-directeur Coen TeulingsBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden