Cover van Lady Gaga in campagne over seksueel geweld

Met een Nederlandse vertaling van Til It Happens To You van Lady Gaga, waarmee de Amerikaanse zangeres vorig jaar haar ervaring met seksueel geweld onthulde, lanceert Fonds Slachtofferhulp dinsdag een videocampagne tegen seksueel geweld.

Het nummer Als Het Jou Overkomt is vertaald door Eric van Tijn en wordt vertolkt door de Nederlandse zangeres Jennie Lena.

Met de campagnevideo, die dinsdag om 7.00 uur is gelanceerd, wil Fonds Slachtofferhulp de schrijnende situaties van slachtoffers van seksueel geweld weergeven en het telefoonnummer 0800-0188 onder de aandacht brengen - het nummer voor doorverwijzing naar het Centrum Seksueel Geweld (CSG).

Het telefoonnummer kan als de eerste stap worden gezien voor het zoeken van hulp na seksueel geweld. Fonds Slachtofferhulp zou eigenlijk het liefst zien dat iedereen, maar vooral elke vrouw, het nummer standaard opslaat op hun mobiele telefoon, zodat zij het direct kunnen bellen als er iets is gebeurd.

Eigen herstel
Slachtoffers van seksueel geweld die het nummer bellen, krijgen direct psychologische hulp en begeleiding voor vervolgstappen, zonder dat er eerst aangifte gedaan hoeft te worden. "Met het nummer kunnen slachtoffers eerst werken aan hun eigen herstel. Ook kunnen sporen worden bewaard. Daarna pas wordt er samen gekeken of er aangifte gedaan moet worden. Maar niets is verplicht," aldus Nikki Vader van Fonds Slachtofferhulp.

Seksueel geweld is vanwege de recente tragische gebeurtenissen in zowel binnen- als buitenland weer heel actueel.

Toch benadrukt Vader dat dit geen incidentele gebeurtenissen zijn. "Dat er door de Weinstein-affaire nu aandacht is voor het onderwerp is goed. Maar je ziet dat het weer gaat om vooral de daders. Het lot van de slachtoffers blijft onderbelicht."

De videoclip, waarin situaties worden weergegeven van vrouwen die te maken krijgen met seksueel geweld, moet laten zien dat seksueel geweld iedereen kan overkomen, in de meest alledaagse situaties. In de sportschool, in een steeg, bij een vriend in de auto.

Twijfel
"Vaak wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat slachtoffers het er zelf naar zouden hebben gemaakt. Ze zouden een te kort rokje dragen, of niet duidelijk genoeg hebben gemaakt dat ze niet zouden willen. Bij slachtoffers van seksueel geweld wordt vaak in twijfel getrokken of zij slachtoffer zijn."

Die houding zorgt ervoor dat slachtoffers zich niet serieus genomen voelen, en zo niet an de bel trekken. Terwijl het voor slachtoffers juist heel belangrijk is om hulp te zoeken, meent Vader. "Als iemand te maken heeft met seksueel geweld is het zaak dat iemand zich binnen zeven dagen meld omdat er dan nog sporenonderzoek kan worden gedaan en dit de kans op medische en psychische problemen aanzienlijk verkleint."

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken zocht Fonds Slachtofferhulp daarvoor hulp bij niemand minder dan Lady Gaga, die toestemming gaf het nummer voor de campagne te gebruiken.

De Amerikaanse superster maakte in de Verenigde Staten vorig jaar veel los toen ze tijdens de Oscaruitreikingen met het nummer uit de doeken deed dat zij ook slachtoffer is geweest van seksueel misbruik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden