'Couppoging oud-politicus in Zuid-Soedan afgeslagen'

In Zuid-Soedan is vannacht een poging tot staatsgreep van ontevreden militairen en politici onder leiding van de voormalige vicepresident afgeslagen. President Salva Kiir heeft een avondklok ingesteld en de luchthaven van Juba is gesloten.

Redactie
Inwoners van Khartoum vieren in 2011 dat Zuid-Sudan officieel onafhankelijk is. Beeld anp
Inwoners van Khartoum vieren in 2011 dat Zuid-Sudan officieel onafhankelijk is.Beeld anp

Minister van buitenlandse zaken Baranaba Marial Benjamin zei dat militairen in de belangrijkste kazerne hadden geprobeerd wapens te bemachtigen, maar werden afgeslagen. Hij zei niet te weten hoeveel militairen daarbij zijn omgekomen of gewond geraakt. Verschillende politici zijn opgepakt, maar Benjamin kon niet zeggen of voormalig vicepresident Riek Machar, die volgens hem achter de couppoging zit, onder hen is.

In de straten van Juba patrouilleerden maandagochtend zwaarbewapende militairen, terwijl er uit de kazerne nog sporadisch schoten klonken. Een legerwoordvoerder zei echter dat het leger de toestand in de hoofdstad onder controle had.

In Zuid-Soedan heersen politieke spanningen sinds president Kiir in juli vicepresident Machar en de rest van zijn kabinet ontsloeg. Machar, die in 2015 wil dingen naar het presidentschap, zei kort na zijn ontslag dat het land 'geen eenmansbewind of een dictatuur' kon toestaan als het één wilde worden.

Machtsstrijd binnen de regerende SPLM
Het ontslag van Machar en het kabinet volgde op berichten over een machtsstrijd binnen de regerende SPLM-partij. Kiir is leider van de partij, maar Machar en een groot aantal van de ontslagen ministers vervulden belangrijke rollen in de opstandelingenbeweging die tientallen jaren vocht voor afscheiding van de rest van Sudan. De strijd leidde na een periode van vrede in 2011 tot de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan.

De krant Sudan Tribune meldde op zijn website dat er binnen de presidentiële garde gevechten waren uitgebroken tussen leden van de Dinka-stam van Kiir en de Nuer van Machar. Hilde Johnson, de speciale gezant van de VN in Juba, toonde zich 'diep bezorgd' over de gevechten en riep alle partijen op de vijandelijkheden onmiddellijk te staken en terughoudendheid te betrachten.

Sinds de onafhankelijkheid heeft Zuid-Soedan al meerdere malen te maken gekregen met etnisch geweld, vooral in de provincie Jonglei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden