Couppoging in Amsterdamse fractie D66

Ivar Manuel (rechts) en Ageeth Telleman tijdens een debat voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen. Foto Marc Driessen Beeld
Ivar Manuel (rechts) en Ageeth Telleman tijdens een debat voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen. Foto Marc Driessen

AMSTERDAM - D66-raadslid Ivar Manuel heeft geprobeerd de Amsterdamse fractievoorzitter Ageeth Telleman af te zetten, uit onvrede over haar onberekenbare koers in de inmiddels stukgelopen collegeonderhandelingen met de PvdA.

Manuel, die in het najaar de interne lijsttrekkersverkiezing van Telleman verloor, wierp zichvorige week donderdag op als 'tijdelijk fractievoorzitter'.

Dat gebeurde toen met name PvdA'ers erop zinspeelden dat Tellemans vertrek de formatiebesprekingen vlot kon trekken.

Ook binnen D66 heerste onvrede over haar optreden een dag eerder bij Pauw & Witteman, waar ze harde kritiek had op de PvdA van waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher.

Dit doorkruiste een net ingezette lijmpoging van GroenLinksleider Maarten van Poelgeest. Maar de D66-fractie vond Tellemans vertrek te ingrijpend. De fractieleider betichtte Manuel van een couppoging.

D66 was wel bereid het onderhandelingsteam uit te breiden met wethouderskandidaat en oud-TomTomtopman Alexander Ribbink. Zo zou Telleman feitelijk onder curatele zijn geplaatst. Deze week strandde Van Poelgeests lijmpoging. Hij beloofde in navolging van D66 te breken met de PvdA als Asscher op onterechte gronden niet vervroegd zou terugtreden als waarnemer.

D66 eiste eerder de erkenning van de PvdA dat ze fout zat met Asschers benoeming. Onder druk van haar fractie slikte Telleman die eis in. De PvdA is echter afgeknapt op D66 en mikt op een coalitie met VVD en GroenLinks. (ADDIE SCHULTE en BAS SOETENHORST)

Dit weekend in de krant een uitgebreide reconstructie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden