Coup van Bos maakt alsnog eind aan graaien

ING-topman Michel Tilmant deed de salarisdiscussie in Nederland kort geleden nog af als gezeur. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
ING-topman Michel Tilmant deed de salarisdiscussie in Nederland kort geleden nog af als gezeur. Foto ANP/Evert Elzinga

DEN HAAG - Minister Wouter Bos van Financiën heeft voor elkaar gekregen waar vorige kabinetten-Balkenende niet in slaagden: de goudgerande bonussen voor topbestuurders in het bedrijfsleven worden aangepakt. Met dank ook aan de kredietcrisis. Het gaat vooralsnog om een klein groepje grootverdieners, namelijk de bestuurders van ING, Fortis en ABN Amro.

Voor ING komt de ingreep extra hard aan: nog maar kort geleden deed topman Tilmant de salarisdiscussie in Nederland af als gezeur.

De coup van Bos komt geen moment te vroeg. Tot nu toe zette hij zijn kritiek op de topinkomens amper om in daden. In de verkiezingscampagne maakte hij nog een flink nummer van 'het gegraai aan de top'. Zijn geloofwaardigheid was daarom in het geding.

Nu prijzen vriend en vijand zijn optreden. ''Bos gaat wat ons betreft niet ver genoeg, maar wij zijn blij dat hij de bonussen aanpakt,'' erkent SP'er Erwout Irrgang zuinigjes.

Maar in dit geval had een VVD'er op Financiën hetzelfde gedaan, stelt Jaap Koelewijn, hoogleraar finance aan de Nyenrode Universiteit. ''Het zou heel gek zijn als de gemeenschap risico's neemt door zo'n bank te steunen en de bonussen gewoon worden uitgekeerd. Dan zijn de rapen in de Kamer gaar. De honorering van topbestuurders en het daaraan gekoppelde kortetermijndenken is immers één van de oorzaken van de kredietcrisis.''

Bos mag dan scoren met de bevriezing van de bankiersbonussen, die maatregel blijkt vooral symbolisch. ''Gegeven de prestaties van ING is het maar de vraag of er dit jaar überhaupt bonussen zouden zijn uitgekeerd,'' stelt Arthur Claassen van Hewitt Associates, die onderzoek doet naar topbeloningen. ''Veel belangrijker, en bovendien uniek, is dat Bos er een veto over het toekomstige beloningsbeleid heeft uitgesleept. Daarmee kan hij zelf de criteria voor bonussen bepalen. Wij krijgen signalen uit het veld dat niet langer de koers van het aandeel allesbepalend is, maar ook klassieke criteria als de omzet en winst weer gaan meespelen. ''

GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik: ''Waarom worden alleen de bonussen aangepakt en niet de basissalarissen? In onze buurlanden hebben ze het al openlijk over een maximum van vier of vijf ton per jaar, daar heb ik Bos nog niet over gehoord.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden