'Costa Concordia kapitein bestelde maaltijd na aanvaring'

Nog geen uur nadat het Italiaanse cruiseschip de Costa Concordia vorige week tegen de rotsen van het eiland Giglio voer, bestelde kapitein Francesco Schettino een maaltijd voor hemzelf en een vrouw. Dit heeft een Filipijnse kok verklaard in een interview met GMA Network, een Filipijns televisiestation.

Redactie
Kapitein Francesco Schettino kort voor zijn arrestatie. Beeld AP
Kapitein Francesco Schettino kort voor zijn arrestatie.Beeld AP

Om half elf 's avonds bestelde de kapitein volgens een kok nog eten. Volgens de autoriteiten liep het schip om kwart voor tien 's avonds op de rotsen, minder dan een uur daarvoor. Op dat moment was het schip dus al in de problemen.

Ernstig
'We vroegen ons af wat er aan de hand was', verklaarde Rogelio Barista, die in de keuken van het cruiseschip aan het werk was op het moment van de aanvaring. 'Op dat moment voelden we echt dat er iets mis was... de spullen in de keuken vielen van de schappen en we beseften hoe ernstig de situatie was.

Dat er op zo'n moment nog eten werd besteld voor de kapiteinshut, vond de kok verwonderlijk: 'Ik vroeg me af wat de kapitein aan het doen was, waarom hij er nog was.'

Blonde vrouw
Een andere getuigen verklaarde in een Italiaanse krant dat de kapitein eerder die avond nog zat te dineren met een blonde vrouw, die tijdens de evacuatie van het schip met hem op de brug werd gesignaleerd. Ze dronken samen een karaf rode wijn leeg, aldus de ooggetuige. Het gaat om een 25-jarige vrouw uit Moldavië (met ook de Roemeense nationaliteit), die niet op de passagierslijst of bemanningslijst stond maar mogelijk als gast van de bemanning aan boord was.

Deze vrouw, Domnica Cemortan, heeft op de zender Jurnal TV verklaard dat ze met vrienden op het dek zat te dineren, maar dat Schettino niet met hen aan het drinken was.

Huisarrest
Op de noodlottige avond van vrijdag de 13e januari, kwamen 11 mensen om het leven nadat de Costa Concordia kapseisde en zonk. Er worden nog 21 mensen vermist. In totaal waren ongeveer 4200 mensen aan boord.

De kapitein kwam in opspraak omdat hij in een reddingsboot stapte voordat iedereen veilig en wel van boord was. Hem is huisarrest opgelegd terwijl het onderzoek loopt. Volgens Domnica Cemortan heeft de kapitein juist gehandeld en duizenden levens gered.

Domnica Cemortan op de zender Jurnal TV. Beeld AFP
Domnica Cemortan op de zender Jurnal TV.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden