Cosmicus Montessori wil diversiteit

AMSTERDAM - Amsterdam krijgt volgend schooljaar een nieuwe school: het Cosmicus Montessori Lyceum.In Rotterdam kreeg het Cosmicus College kritiek omdat de school met Turkse leerlingen de integratie in de weg zou staan.

Het Cosmicus Montessori Lyceum houdt vandaag in het Montessori College Oost een open dag. De nieuwe school wordt onderdeel van het Amstellyceum, een montessorischool aan de Mauritskade, die op zijn beurt weer deel uitmaakt van de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam.

Het Cosmicus Montessori Lyceum wordt een school voor havo-vwo en zal komend schooljaar beginnen met drie eerste klassen. Volgens directeur Huseyin Asma zal het Amstellyceum zich in de toekomst alleen nog op het vmbo en de havo-kansklas richten, en is het Cosmicus voor de hogere niveaus.

De stichting Cosmicus, op wier initiatief de nieuwe school tot stand is gekomen en die er ook bij betrokken zal blijven, zorgt al sinds 1995 voor begeleiding van Turkse leerlingen. Vrijwilligers bieden huiswerkbegeleiding, examentraining en weekendscholen en zullen dat ook bij de nieuwe school doen.

Toen de stichting in 2006 in Rotterdam het Cosmicus College oprichtte, ontstond ophef. De school zou zich te veel op Turkse leerlingen richten en de integratie belemmeren. VVD-Kamerleden vroegen de minister van Onderwijs, toen Maria van der Hoeven, bezorgd waarom zij subsidie aan de school gaf. Volgens de minister was er geen aanleiding om te denken dat de school en de stichting nauwe banden hadden met de Turkse islamistische beweging Nurcu, volgelingen van de islamitische prediker Fethullah Gülen, die de seculiere staat omver wil werpen.

Directeur Asma haast zich te zeggen dat de Rotterdamse school niets met die in Amsterdam te maken heeft. ''Deze school staat op zich. Het is een montessorischool en ik ben in dienst van de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam. Wij willen niet alleen Turkse leerlingen, wij streven juist diversiteit na.''

Van een religieuze school onder een neutrale vlag is evenmin sprake: ''Dan had de stichting beter een islamitische school kunnen oprichten. Ik ken Güllen natuurlijk, maar ik ben geen aanhanger.''

Het Cosmicus Montessori Lyceum krijgt geen extra subsidie, zoals in Rotterdam. Asma: ''Ik ga zelf hard op zoek naar sponsors in het bedrijfsleven.''

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden