Corus: rook leidt niet tot kanker

WIJK AAN ZEE - Er bestaat geen verband tussen de rook uit de schoorstenen van Corus in IJmuiden, het vroegere Hoogovens, en het krijgen van kanker. Dit blijkt volgens Corus uit regelmatig medisch onderzoek onder zijn personeel. Het staalbedrijf zegt dit in een reactie naar aanleiding van het tv-programma Zembla van gisteravond, waarin wel een verband werd gesuggereerd.

De GGD Kennemerland vindt echter nader onderzoek naar de relatie tussen het hoge percentage longkanker in de IJmond en de uitstoot van Corus nodig.

Het staalconcern meent dat Zembla een verkeerd beeld schetst en stelt dat gezondheid van omwonenden en personeel een hoge prioriteit heeft. ''Uit het onderzoek van Zembla valt niet te concluderen dat er een samenhang bestaat tussen de verhoogde concentratie van zware metalen in de haren van de onderzochte kinderen en de productieprocessen van Corus,'' aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Volgens het tv-programma zou een hoge dosis chroom in het lichaam kanker kunnen veroorzaken. Volgens Corus is dat de vraag. Het bedrijf stelt dat het opereert binnen de milieuvergunning en de wet.

Zembla liet haarmonsters van kinderen van drie scholen in Beverwijk en Wijk aan Zee op zware metalen analyseren door de Radboud Universiteit in Nijmegen. Uit het onderzoek bleek dat de kinderen vijf tot veertien maal hogere concentraties chroom hadden dan gemiddeld.

In maart lanceerde de GGD resultaten van een studie naar kanker in Kennemerland. Het onderzoek toonde aan dat vrouwen uit Beverwijk dertig procent meer longkanker hebben dan de gemiddelde Nederlandse vrouw. De ziekte treft de Beverwijkse man twaalf procent vaker. De oorzaak zou gezocht moeten worden in het rookgedrag van inwoners van dit gebied. Een relatie met het staalbedrijf is niet aangetoond, stelde de GGD destijds.

Zembla deed het onderzoek naar aanleiding van de nieuwe milieuvergunning die aan Corus is afgegeven. (Van onze verslaggever)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden