Corruptie op alle markten Amsterdam

Een te klein aantal marktmeesters, met geringe kennis en te veel taken, zijn in staat gesteld hun eigen koninkrijkjes te vormen. © anp Beeld
Een te klein aantal marktmeesters, met geringe kennis en te veel taken, zijn in staat gesteld hun eigen koninkrijkjes te vormen. © anp

AMSTERDAM - Corruptie en fraude komen op alle warenmarkten in Amsterdam voor. Diverse stadsdelen hebben de afgelopen jaren onderzoek verricht en de uitkomst is opzienbarend. Het ontbreekt aan interne controle, marktmeesters hebben te veel petten op en rouleren te weinig.

Tot die conclusie is het Bureau Integriteit van de gemeente Amsterdam gekomen. Dat gebeurde op basis van eigen onderzoek, dat werd uitgevoerd na de arrestatie van zeven marktmeesters van stadsdeel Centrum, begin dit jaar.

Het is vooral de vorming van stadsdelen geweest die het probleem in de hand heeft gewerkt: een te klein aantal marktmeesters, met te geringe kennis en te veel taken, zijn in staat gesteld hun eigen koninkrijkjes te vormen. Ze werden daarbij geholpen door ingewikkelde en nauwelijks te handhaven regels.

De gemeenteraad buigt zich volgende week over een voorstel aan die decentralisatie een einde te maken en de 34 Amsterdamse warenmarkten onder één centraal ambtelijk orgaan te plaatsen, met uniforme regels.

Belangrijkste doel van het opnieuw instellen van centraal toezicht is de aanpak van fraude en andere 'integriteitsschendingen' in het verkeer tussen marktmeesters en kooplieden. Van de aangehouden en inmiddels ontslagen marktmeesters is vastgesteld dat ze tegen betaling gunsten verleenden, wegkeken bij overtredingen en aanzienlijke bedragen in eigen zak hebben gestoken.

Het justitiële onderzoek in deze zaak is inmiddels afgerond, advocaten hebben de dossiers gekregen, maar een proces kan nog maanden op zich laten wachten. (ALBERT DE LANGE)

Lees vandaag meer in de krant.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden