Corruptie markt onderschat

Amsterdamse stadsdelen hebben de afgelopen jaren toezichthouders op hun warenmarkten in de steek gelaten. Er is niet of nauwelijks geïnvesteerd in het tegengaan van corruptie onder marktmeesters, terwijl het risico daarop levensgroot is.

Corrie Verkerk
Archiffoto van de Dappermarkt in stadsdeel Oost. © ANP Beeld
Archiffoto van de Dappermarkt in stadsdeel Oost. © ANP

Dat is de vernietigende conclusie van het Bureau Integriteit van de gemeente. Dat bureau heeft in het afgelopen najaar onderzoek uitgevoerd naar integriteitsrisico's op de markten in Amsterdam.

In het verleden - onlangs nog op de Dappermarkt - liepen marktmeesters tegen de lamp omdat zij goederen en geld accepteerden in ruil voor het toekennen van een goede standplaats. Mochten deze praktijken niet worden aangepakt dan kunnen de gevolgen ervan, aldus het bureau, voor de overheid aanzienlijk zijn. De gemeente lijdt reputatieschade en de stadsdelen missen dan aanzienlijke inkomsten.

Onvoldoende bescherming
Ambtenaren op de markt worden onvoldoende beschermd tegen de dagelijkse verleidingen waaraan ze blootstaan, en collega's die te goeder trouw zijn, worden slachtoffer van het corrupte gedrag van anderen. Of ze kunnen zich niet verweren tegen beschuldigingen - die overigens doorgaans niet afdoende worden onderzocht - of ze worden meegezogen in de groepsdruk.

Volgens het onderzoek is er 'weinig zorg en aandacht voor de functie van marktmeester'. ''Bij vacatures worden nog te vaak bijvoorbeeld reinigers omgeschoold tot marktmeester. Hierbij is te weinig aandacht voor de specifieke competenties die noodzakelijk zijn.''

Het Bureau Integriteit pleit voor een 'stadsbrede aanpak' van het probleem, omdat de schaalgrootte van de stadsdelen te klein is om de problemen goed te beheersen. Ook het takenpakket van de marktmeesters moet worden opgesplitst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden