Plus

Corrupte douaniers en een transportbedrijf: hoe cocaïne het land in komt

De Rotterdamse haven, waar grote partijen cocaïne binnenkomen, kampt al langer met corrupte douaniers. Maar ook transporteurs zouden zich hebben laten verleiden door het grote geld.

De politie doet grootschalig onderzoek naar drugshandel. In Den Haag werd in april een grote lading cocaïne gevonden Beeld Regio15NL
De politie doet grootschalig onderzoek naar drugshandel. In Den Haag werd in april een grote lading cocaïne gevondenBeeld Regio15NL

Voordat een lijntje coke in een Amsterdamse neus verdwijnt, maken vele handen zich vuil om dat grammetje drugs vanuit Zuid-Amerika naar Amsterdam te krijgen. De Rotterdamse haven is een cruciaal punt tijdens dat traject: daar moet de cocaïne langs de douane.

De complexe strafzaak Doussie, waarin douanier Gerrit G. 16 jaar cel hoorde eisen omdat hij jarenlang talloze containers met cocaïne zou hebben doorgelaten, toonde al dat de controle in Rotterdam allerminst waterdicht is.

Transportbedrijf
Maar ook in een ander onderzoek naar grootschalige drugshandel wordt gefluisterd over een corrupte douanier. Het gaat om een onderzoek van het Landelijk Parket naar het invoeren van grote partijen cocaïne. Het onderzoek, codenaam Riesling, komt voort uit informatie van de Britse en Duitse politie, die onderzoek deden naar de internationale groothandel in cocaïne.

De Britten hebben hun vizier gericht op Graham P., een Engelse beroepscrimineel die al sinds de jaren negentig in verband wordt gebracht met grootschalige handel in cocaïne.

De paardenliefhebber zou tegenwoordig samen met zijn Nederlandse rechterhand, een oud-­advocaat overigens, via Nederland en Duitsland grote partijen cocaïne uit Colombia importeren.

Verrast zijn de Engelsen ook niet als P. in oktober 2015 naar Nederland reist. Een Nederlands observatieteam ziet P. landen op Schiphol en volgt hem naar zijn afspraak met Rob van A. (61), directeur van een Rotterdams transportbedrijf.

Kleurrijke clientèle
Die ontmoeting brengt het landelijk parket kennelijk op een idee. Specialisten slagen erin afluisterapparatuur te plaatsen in de vergaderruimte van Van A.'s vrachtwagenbedrijf. Zo kan de politie meeluisteren met de gesprekken die Van A. en zijn compagnon Harry F. (56) voeren met hun kleurrijke clientèle, waarbij het enkele keren inderdaad lijkt te gaan om de import van partijen verdovende middelen.

Zo komt Jerry R. over de vloer, de Surinaams-Nederlandse directeur van een fruitbedrijf in de haven, die justitie al in meer onderzoeken naar drugshandel is tegengekomen. Hij wordt genoemd als betrokken bij drugstransporten.

Maar ook de Turks-Nederlandse Cemal K. (36) is een bekende van de transportondernemers. Over K. herinnert de recherche zich dan een tip die al bijna een jaar eerder was binnengekomen bij Meld Misdaad Anoniem: Cemal K. zou grote drugstransporten organiseren uit Turkije en Bulgarije. Hij zou samenwerken met een blanke man die eigenaar is van twee transportbedrijven. Daarmee zou Van A. zijn bedoeld.

Overslagpunt
Bij justitie ontstaat het idee dat Van A. en F. hun bedrijf gebruiken als overslagpunt voor meerdere grote drugstransporten. Anderen regelen dat de containers veilig en zonder controle de haven uitkomen. Medewerkers van een overslagbedrijf helpen mee.

Interessanter is misschien wel de onbekende man die in het kantoor praat over 'een streep', jargon voor een corrupte douanier. De douaneman zou bereid zijn voor drie ton de andere kant op te kijken als een lading drugs binnenkomt.

Opvallend genoeg wordt in het dossier verder niet over de douanier gesproken: onduidelijk is of justitie hem op de korrel heeft. Zijn identiteit blijft onbekend, al zijn er vermoedens dat het om een collega van Gerrit G. gaat.

Omdat in de zaak van Gerrit G. na lang aandringen bleek dat cruciale informatie niet was gedeeld met de raadslieden, zijn ook de advocaten in de zaak Riesling achterdochtig.

Bingo
Ze vinden dat officier van justitie Justin Louman niet het achterste van zijn tong laat zien. Hij zou onvoldoende inzicht geven in de opstart van het onderzoek en andere onderzoeken naar drugshandel in de haven, waaruit mogelijk informatie komt die tegen de verdachten is gebruikt.

Louman maakte zich woensdag op een inleidende zitting in de Amsterdamse rechtbank niet erg druk om de verwijten: "Ik zie geen reden om te zeggen dat het niet kan kloppen. De duisternis die u schetst, zie ik niet."

Hoe het ook zij, justitie heeft in het onderzoek veel geluk. Begin april belt de Franse politie naar Nederland met de tip een container te controleren die onderweg is naar het transport­bedrijf van Van A. en F. De container komt uit Colombia.

Het is bingo: de politie vindt 500 kilo cocaïne. Een Colombiaan, vermoedelijk een afgezant van een drugskartel, wordt bij de container aangehouden. Hij zit als enige verdachte nog vast.

Het onderzoek 'Riesling' leidde de politie in juni ook naar een transportbedrijf in Schiedam waar elf vrachtwagens in beslag werden genomen Beeld MediaTV.nl
Het onderzoek 'Riesling' leidde de politie in juni ook naar een transportbedrijf in Schiedam waar elf vrachtwagens in beslag werden genomenBeeld MediaTV.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden