Corporaties verkopen minder sociale huurwoningen

Het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam daalt de komende jaren veel langzamer dan gepland. Woningcorporaties hebben met de gemeente afgesproken fors minder sociale huurwoningen te verkopen en meer te bouwen.

Huurwoningen in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam Beeld PETER ELENBAAS
Huurwoningen in het Oostelijk Havengebied in AmsterdamBeeld PETER ELENBAAS

De corporaties gaan de komende jaren maximaal 1200 sociale huurwoningen verkopen, in plaats van 2000. Daarnaast komen maximaal vijfhonderd betaalbare woningen in de vrije, veel duurdere, sector terecht. Dat waren er duizend. De nieuwbouw door corporaties verdubbelt van 1200 naar 2400. Op deze manier proberen corporaties de afname van het aantal goedkope huizen in de stad af te remmen.

De in Amsterdam afgesproken bodem van 162.000 sociale huurwoningen komt razendsnel in zicht. Begin 2016 telde de stad nog 166.000 sociale huurwoningen van de corporaties. Dit aantal is inmiddels alweer afgenomen en ook dit jaar gaan er nog zo'n duizend vanaf. Door de nieuwe afspraken tussen corporaties, gemeente en huurders moet de voorraad vanaf 2018 niet meer verder dalen.

Geld overhouden
Egbert de Vries, directeur van de AFWC, de koepel van Amsterdamse corporaties, rekent vanaf volgend jaar zelfs weer op een lichte stijging. De corporaties zullen ook meer woningen aanbieden voor minder dan zeshonderd euro huur.

Deze afspraken zijn mogelijk doordat corporaties weer wat geld overhouden. Ze betalen sinds 2013 verhuurdersheffing die inmiddels is opgelopen tot, in totaal, 1,7 miljard euro. Hierdoor waren ze gedwongen meer huurwoningen te verkopen. Door de enorme prijsstijgingen in Amsterdam, levert deze verkoop veel meer geld op, waardoor corporaties meer verdienen en nu dus ook meer kunnen investeren.

Volgens De Vries neemt de noodzaak tot verkoop hierdoor af. Corporaties zullen huurwoningen niet meer uit financiële nood verkopen, maar alleen om het bestand te vernieuwen of betaalbare woningen te kunnen realiseren in wijken waar de voorraad erg is geslonken.

Toekomst
Ook wethouder Laurens Ivens (SP) rekent erop dat de afname van het aantal betaalbare huurwoningen, een heikel punt voor zijn partij, verder afvlakt. Hij verwacht dat de volgende wethouder Wonen, na de verkiezingen in 2018, weer omhoog kan kijken. "Dat is een politieke keuze die ik nooit heb gehad."

Ivens volgt de formatie van het nieuwe kabinet met veel belangstelling. VVD, de grootste partij, wil de verhuurdersheffing voor corporaties verder verhogen, om zo af te dwingen dat het aantal sociale huurwoningen verder slinkt. "De toekomst is onzeker," zegt Ivens. "Als de heffing inderdaad wordt verdubbeld, is het weer een heel ander verhaal en moet ik opnieuw met corporaties om tafel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden