Corporaties tegen scheefwoners: pas je wel bij de woning?

Twintig grote Nederlandse woningcorporaties, waaronder alle Amsterdamse corporaties, willen meer mogelijkheden om scheefwonen tegen te gaan. Ook willen ze flexibele huurprijzen invoeren om huurders te stimuleren te verhuizen.

Ton Damen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Als het aan de corporaties ligt, worden huurders voortaan verplicht hun inkomenssituatie één keer per jaar te overleggen, om te bepalen of ze wel passen bij hun woning.

Met financiële prikkels willen ze de huurders overhalen een kleinere woning te zoeken als hun gezinnen kleiner worden.

Dit staat in een manifest dat de corporaties Portaal, Vidomes, Stadgenoot, de Alliantie en Ymere donderdag hebben aangeboden aan minister Kajsa Ollongren (D66) van Wonen.

De corporaties stellen 'passend woonrecht' voor. Dat betekent dat de woningcorporatie de huurders kunnen voorstellen te verhuizen naar een ander huis als dat vanwege de grootte beter past bij de gezinssamenstelling.

Als de woning eigenlijk te groot is, moeten ze een goedkoper huis zoeken en wordt de huur aangepast.

Openbreken
Amsterdam telt circa 200.000 woningen in de sociale huursector. Vijfduizend gezinnen met een drie of meer kinderen wonen in een driekamerwoning kleiner dan 60 vierkante meter.

Tegelijkertijd wonen ruim 10.000 huishoudens zonder kinderen in woningen groter dan 70 vierkante meter. In totaal zijn er 70.000 huishoudens, bijna dertig procent, die scheefwonen.

Met de voorstellen in het manifest hopen de corporaties de vastgelopen woningmarkt open te breken. Omdat er een schreeuwend tekort is aan geschikte huizen, blijft iedereen zitten waar die zit. Nieuwkomers hebben het nakijken.

Alle Amsterdamse corporaties steunen het plan, zegt Hester van Buren, voorzitter van de raad van bestuur van Rochdale en bestuurder van de landelijke corporatiekoepel Aedes.

"Het is een goed idee de woonruimte aan te passen aan de situatie. Zo maak je de beschikbaarheid van huizen groter. Iemand begint als alleenstaande in een jongerenwoning, gaat werken in de thuiszorg, samenwonen en krijgt kinderen, en dan is een groter huis nodig. Maar als de kinderen het huis uitgaan, willen ze kleiner wonen. Mocht je in inkomen achteruitgaan, betaal je minder huur. Verdien je meer, dan betaal je meer."

Veilige gevoel weg
Stadgenoot streeft al jaren naar een flexibelere markt voor sociale huurwoningen. Zo introduceerde de corporatie flexibele huurcontracten voor studenten en jongeren. De gedachte is dat starters in tussenliggende jaren een baan met inkomen hebben gevonden, waardoor ze sneller een huis vinden.

Huurgenoot, de huurderskoepel van Stadgenoot, is tegen de plannen van de corporaties. De huurdersorganisatie vreest dat het tot veel onrust leidt omdat 'het veilige gevoel zeker te zijn van een huis, wordt weggenomen'.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden