Corporaties renoveren woningen waar nog mensen wonen

Het regent klachten van bewoners over de renovaties van sociale huurwoningen terwijl zij daar wonen.

Ton Damen
Op het Columbusplein roepen boze buurtbewoners op tot actie. Beeld Dingena Mol
Op het Columbusplein roepen boze buurtbewoners op tot actie.Beeld Dingena Mol

Fouten, vertragingen, gierende drilboren, onafgebroken tocht en ander overlast bij onderhoudsprojecten belasten bewoners extra als zij in hun huis moeten blijven.

"Wij worden veel gebeld door bewoners die boos zijn over de overlast tijdens groot onderhoud in huis," meldt woordvoerder Marcel Trip van de Woonbond. "Wij voorzien dat de klachten toenemen."

Hij verklaart dat uit het begin van een grote renovatiegolf en de toename van woningcorporaties die overgaan op 'woningverbetering in bewoonde staat'.

Als in het oog springende voorbeelden noemt Trip de projecten van Vidomes in Rijswijk en van Portaal in Utrecht en Soest. Die waren zo ingrijpend dat bewoners moesten kamperen in hun eigen huis en gek werden van de overlast.

Columbusbuurt
In Amsterdam zijn er ook problemen. Zo gaan bewoners door het lint tijdens een groot onderhoudsproject van corporatie De Key in de Columbusbuurt. Eigen Haard staat voor de rechter die naar aanleiding van werkzaamheden in de Wegener Sleeswijkbuurt uitspraak moet doen over de vraag of het werk gedaan kan worden als de bewoners er nog wonen.

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol

Trip: "Corporaties plaatsen soms douches en toiletten ergens in de buurt voor meerdere gezinnen. Koken wordt gedaan op noodtoestellen. Bij renovaties in bewoonde staat worden woningen vaak ook nog langere tijd open gelegd. Het komt voor dat er geen glas in de huizen zit, er geen cv is, zodat er niet gewoond kan worden."

Te bont
Corporaties maken het volgens Trip te bont door "het randje op te zoeken", waarbij ze veel werkzaamheden 'onderhoud' noemen en het begrip renovatie vermijden. Zo proberen corporaties er onder uit te komen dat ze voor wisselwoningen en verhuiskosten - van rond de 6000 euro - moeten zorgen.

De Woonbond verwacht groeiende spanningen. Trip: "Milieu-eisen worden scherper, willen we energie besparen en moeten we van het gas af. Er gaan de komende jaren twee miljoen sociale huurwoningen op de schop."

Verrotte vloeren
Corporatiekoepel Aedes zegt geregeld vragen te krijgen van woningcorporaties die in conflict komen met boze huurders. Aedes wijst de leden er op dat zij als verhuurders het recht hebben deze "dringende werkzaamheden," zoals de wet het formuleert, te verrichten zonder huurders te compenseren, aldus woordvoerder Marlies Kolthof.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het vervangen van verwarmingsradiatoren of het uitrukken van verrotte vloeren. De Hoge Raad bepaalde in 2016 dat verhuurders alleen huurders moeten uitplaatsen bij wat de wet ziet als "renovatie". Daar is juridisch pas sprake van als iets nieuws aan het huis wordt toegevoegd.

Lees verder: Bewoners Columbusbuurt boos om overlast tijdens renovatie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden