Corporaties ontbonden 821 huurcontracten om fraude

Woningcorporaties hebben het afgelopen jaar minder fraudeurs uit hun huurwoningen gezet, zowel in de sociale huur als in de vrije sector. Dat wil niet zeggen dat er ook minder fraude is gepleegd, zegt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC).

David van Unen
Hennepkwekerijen zijn een vorm van fraude die tot ontbinding van een huurcontract kunnen leiden. Beeld anp
Hennepkwekerijen zijn een vorm van fraude die tot ontbinding van een huurcontract kunnen leiden.Beeld anp

Corporaties in de stad ontbonden in 2018 821 huurcontracten van fraudeurs, voornamelijk nadat illegale onderhuur van corporatiewoningen was geconstateerd. Het overgrote deel van die contracten was sociale huur. Exact onderscheid tussen die sociale huur, en de vrije sector wordt niet gemaakt.

Andere gevallen van fraude die veel voorkomen zijn vakantieverhuur, of bewoners die een hennepkwekerij of illegaal bordeel uitbaten. Ter vergelijking: in 2017 werden nog 911 contracten beëindigd.

Slimmer af
Dat in 2018 een kleine honderd gevallen minder tot een ontbinding hebben geleid, komt volgens de AFWC doordat fraudeurs steeds beter zijn geworden in het verdoezelen van wat ze doen. Er zijn meer gevallen onderzocht dat tot sluiting hebben geleid, benadrukt een AFWC-woordvoerder. "We kunnen niet in alle gevallen precies de vinger leggen op wat een huurder precies misdaan heeft."

Ze benadrukt dat het soms weken kan duren voor een geval van woonfraude bewezen is. Zo moet een huurder eerst ook daadwerkelijk (op heterdaad) betrapt worden. Corporaties zijn verder afhankelijk van medewerking, bewijslast of een rechterlijke uitspraak. "Het is erg arbeidsintensief werk." Alleen in het geval van een hennepkwekerij of andere criminele activiteiten kan een huurcontract sneller ontbonden worden.

Breed gedragen
Dat de 821 beëindigde contracten dus geen juiste weergave vormen van de schaal waarop in Amsterdam fraude wordt gepleegd, is volgens de AFWC een mening die alle corporaties delen. "Alle corporaties hebben een anti-fraudeteam. Die mensen zijn daar dagelijks mee bezig, al jarenlang. Dit beeld wordt breed gedragen."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden