Corporaties mogen huurwoningen met achterstallig onderhoud verkopen

Een voormalige huurwoning van een woningcorporatie voldoet bij verkoop lang niet altijd aan de afgesproken minimum kwaliteitseisen. Woningcorporaties hebben tien jaar de tijd gekregen om na verkoop het achterstallig onderhoud alsnog te verhelpen.

Woning complexen op Kattenburg kampen met achterstallig onderhoud.Beeld Marc Driessen (www.marcdriessen.com)

Dit schrijft het Amsterdams college in antwoord op vragen van de SP. Het college schrijft dat handhaving moeilijk is, juist omdat de corporaties in het gesloten convenant uitstel hebben gekregen om het achterstallig onderhoud pas later uit te voeren. Alleen als de verhoudingen bij de Vereniging van Eigenaren (VVE) veranderen, moet de corporaties de herstelwerkzaamheden eerder klaar hebben.

Aanleiding voor de ophef is een artikel van eind april in Het Parool waarin staat dat niet alleen huurders, maar in toenemende mate ook kopers last hebben van het matig onderhoud van de sociale huurwoningen door woningcorporaties. Het gat onder meer om slecht schilderwerk, kapotte liften, lekkages en loslatende gevels niet zijn aangepakt.

Groeiende klantenkring
Eind april waren er al meer dan acht Amsterdamse VVE's in juridische procedures verwikkeld geraakt over het achterstallig onderhoud bij verkochte voormalige sociale huurwoningen. Een van de complexen waar kopers van sociale huurwoningen de verkoper juridisch aanpakten was Ravenwerf op Kattenburg, deels in handen van Rochdale. Rochdale erkende de problemen, maar zei ze snel te zullen verhelpen. Volgens de advocaat van de kopers, die haar klantenkring ziet groeien, reageren corporaties doorgaans pas als zij juridische worden aangepakt.

Volgens de gemeente Amsterdam biedt het convenant corporaties de mogelijkheid sociale huurwoningen met achterstallig onderhoud te verkopen. Zolang het uiteindelijk maar goed komt. 'Dat neemt niet weg dat het voor de kopers van een voormalige corporatiewoning vervelend is langdurig geconfronteerd te worden met gebreken aan de woning,' aldus het college in antwoord op de SP-vragen. De tienjaars-periode die corporaties krijgen voor reparaties maken het volgens de gemeente wel moeilijk handhaving uit te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden